Am nevoie de un sfat. Firma la care e angajata sotia mea a trimis toti muncitorii acasa, se pare ca in somaj colectiv. Spun "se pare" pentru ca pana acum sunt doar speculatii ca ar fi in faliment; de fapt oamenii au plecat acasa pentru ca nu au mai fost platiti din decembrie. La firma mai sunt doar 2 persoane: un inspector la serviciul personal (resurse umane) si o contabila. Sotia mea este in prenatal de 2 luni de zile dar nu a primit nici un ban pana acum pe acest prenatal cu toate ca acesti bani vor fi recuperati de angajator de la CNAS. Celedoua persoane ramase in firma spun ca nu cunosc situatia si ca nici ele nu au fost platite si ca nu exista bani. Mentionez ca situatia firmei este mai speciala asociatul unic al firmei a decedat in septembrie urmand ca un var din starinatate carelucra la sediul mama de acolo al firmei sa preia mostenirea in 6-7 luni. Acesta a platit salariile pana in decembrie cand a anuntat ca va intra in faliment / lichidare cu firma din Romania. Nimeni nu stie nimic,varul nu mai da nici un semn de viata... cu toate acestea el are o avocata aici in Romania,avocata cu care am vorbit eu personal si am intrebat-o de plata prenatalului sotiei mele si de existenta unui lichidator - raspunsul a fost ca nu exista lichidator. Va rog daca puteti sa-mi spuneti unde pot afla daca firma este in faliment si daca s-a numit un lichidator iar in legatura cu banii ca va lua legatura cu varul si m-a va anunta (acest lucru nu s-a intamplat). Am cautat pe net la ministerul de justitie si nu am gasit firma printre cele care au intrat in faliment. Am sesizat in scris Inspectia Muncii si CNAS-ul dar am inteles ca voi primi raspunsul oficial in 30 de zile. Sunt siderat ca nu exista legi in tara asta a noastra care sa protejeze un om aflat in imposibilitatea de a munci - ma refer la sotia mea care a avut o sarcina cu risc maternal si sta sa nasca din moment in moment si care nu a primit nici un ban din decembrie cu toate ca a muncit 13 ani la firma aceasta. Din pacate in situatia in care se aflaeanu isi poate cauta altceva de munca si ma indoiesc ca daca ar face-o ar angaja-ocineva asa cu burta lagura . Situatia ei este totusi una mai fericita ca are o familie dar probabil ca sunt femei singure insarcinate care n-au nici un sprijin...Va rog daca se poate sa ma sfatuiti ce sa fac. Ma tem ca varul va inchide in Romania si va disparea in strainatate si atunci va fi intr-adevar greu de dat de el. Exista vreo lege care sa protejeze angajatii in astfelde situatii? Va multumesc anticipat!
Interesati-va la instanta din raza de competenta unde are sediu societatea.Daca este inceputa procedura de lichidare,aflati astfel si lichidatorul numit.E cea mai rapida solutie.Pe portal se poate sa nu fie afisat.
In cazul falimentului, salariatii sunt creditori privilegiati. Adica drepturile salariale se platesc in primul rand.
daca nu cunoasteti exact situatia firmei este indicat sa va adresati instantei de judecata (tribunalului) pentru recuperarea drepturilor salariale neachitate. Fiind vorba despre un litigiu de munca este scutit de taxa de timbru si de timbru judiciar.
Daca nu exista bunuri sau alte valori (varul s-a asigurat ca inainte de a spune ca declara faliment sa care toata marfa in strainatate si nu a mai lasat nimic aici) ci din contra firma are datorii la foarte multe alte firme (chirii,furnizori,etc.) mai exista vreo speranta de recuperare a banilor pentru un amarat de salariat aflat in prenatal? Dar daca pur si simplu se pune lacatul pe usa firmei,avand in vedere ca acolo nu mai exista decat o hala goala, poate fi actionat in judecata varul aflat in strainatate (U.S.A) la sediul firmei mama din U.S.A (care are un alt nume decat al firmei de aici),avand in vedere faptul ca doar aceea adresa este cunoscuta de noi,alte date nu avem in legatura cu varul sau cu firma mama din strainatate. O situatie intr-adevar cumplita - pb ca doar in Romania si in statele subdezvoltate se mai intampla asa ceva. Strainii vin si isi fac de cap pe considerentul ca nu exista legi care sa ii pedepseasca. Daca depun plangere la judecatorie imi va fi primita avand in vedere faptul ca nu cunosc daca varul e intr-adevar succesorul sau nu? Inca o data va multumesc.