avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Am CIM la doua companii- cine plateste indemnizatia pt ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Am CIM la doua companii- cine plateste indemnizatia pt concediu de maternitate si cea pt CCC?

Buna ziua ,
Sunt insarcinata in 31 de saptamani.De la 01.02.2012 am intrat in concediu prenatal.
Am CIM la o companie cu 5 ani de vechime.Aceasta companie nu a platit contributiile catre stat pe luna decembrie 2011.La 24.01.2012 a fost declarat falimentul acestei companii si a fost preluata de un lichidator.Acesta ne-a spus ca o sa plateasca contributiile la stat incepand cu data de 24.01.2012 de cand a preluat el compania.Pentru luna Decembrie 2011 ne-a spus insa ca aceste contributii vor fi platite in momentul in care se va face vanzarea companiei.
Fiind in aceasta situatie m-am angajat cu CIM la o a doua companie incepind cu data de 01.12.2011,insa le-am zis sa nu plateasca inca contributiile catre stat.
Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie?
Sa astept ca firma unde am vechime de 5 ani sa plateasca contributiile sau sa le spun celor de la cealalta firma sa o faca ?
Acum eu sunt in concediu de maternitate si am depus concediul la firma care a declarat faliment.In aceasta situatie voi primi banii pe concediu la timp ?Este mai bine sa ma duc eu la CAS si sa depun acolo concediul ?
Va rog sa ma indrumati .Este foarte greu deoarece fiecare autoritate imi spune altceva si ma trimite din usa in usa fara sa imi dea nici o rezolvare(toate astea in conditiile in care sunt in 7 luni de sarcina ).
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: simona2 , utilizator 12:03, 12 Februarie 2012
Din ce stiu eu, avand contract la doua sau mai multe societati, trebuie sa duci formularul la ambele societati, la cea unde este functia de baza originalul, la cealalta copie serox. Fiecare societate trebuie sa-ti plateasca concediu medical, de maternitate, etc. Vorbesc in conditiile in care esti inca angajata in doua locuri, cu doua contracte de munca, de 8 ore, respectiv o ora sau doua la una din cele doua societati. Nu stiu daca e o problema ca societatea nu si-a achitat contributiile, ei trebuie sa-ti plateasca concediul medical, cum recupereaza acesti bani de la stat, nu e problema ta, ca angajat. De ce sa depui concediul la CAS, daca esti angajata? Cine ti-a spus acest lucru? La societatea la cre te-ai angajat in decembrie, oricum daca te-au inregistrat si transmis in Revisal, te-au prins in statul de plata , ei trebuie sa-ti plateasca contributiile.Nu trebuie sa ai intrerupt ultimele 12 luni, inainte de nasterea copilului, pentru a putea intra in CONCEDIU PENTRU CRESTEREA COPILULUI PANA LA DOI ANI. Si obligatoriu, dupa nastere concediu de lauzie de 42 de zile, numai dupa acesta poti intra in CCC.
Sper ca ti-am fost de ajutor,
Nastere usoara
Simona Matei
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
simona2, utilizator
Buna ziua ,

In momentul de fata eu am depus concediul maternal la firma care a intrat in faliment (pt ca aici am contractul de 4 ani).Nu am depus acest concediu maternal la firma unde am contractul din decembrie pt ca aici m-am angajat doar ca sa fiu sigura pe viitor ca nu voi avea probleme din cauza firmei care e in faliment(pt mine reprezinta colacul de salvare cea de a doua firma).
Am intrat in concediu maternal de la 01.02.2012.Cei de la firma aflata in faliment mi-au primit concediul maternal,insa vreau sa stiu daca legislatia ii obliga sa se ocupe de toata procedura ,respectiv depunerea acestui concediu maternal acolo unde trebuie.Nu vreau sa am surpriza ca ei nu sunt obligati sa faca asta si in final banii sa ajunga la mine cine stie cand.Nasterea
implica foarte multe cheltuieli si am nevoie de acesti bani in timp util.
Cei de la firma care e in faliment ne-au spus ca aceste contributii vor fi platite doar dupa ce firma va fi vanduta si am inteles ca acest proces va dura aproximativ 6 luni de zile.
Intrebarea mele sunt :
1. In aceste 6 luni de zile voi primi indemnizatia de maternitate si cea pt CCC in baza CIM pe care il am la firma care este in faliment ?
2. Este mai sigur daca apelez la cea de a doua firma sa plateasca contributiile pt decembrie si ianurie ?
3.Daca la un moment dat ,firma care este in faliment acum va plati intr-adevar contributiile la stat eu ce voi putea face in conditiile in care cea de a doua firma mi-a platit aceste contributii?
(La cea de a doua firma este o intelegere tacita ,respectiv eu voi plati totul.De aceea nu am platit inca contributiile pe aceasta firma - nu vreau nici sa ma grabesc,dar nici sa pierd).
4. Ce se intampla daca o firma plateste contributiile catre stat dar cealalta nu le plateste ?

Peste tot se spune ca femeile insarcinate sunt protejate de catre lege insa in cazul in care compania intra in faliment suntem total descoperite .Este inimaginabil stresul psihologic dar si efortul fizic("alergatura") la care suntem supuse atunci cand ajungem in aceasta situatie.Toata lumea are compasiune fata de noi insa in acelasi timp ridica neputincios din umeri

Va multumesc anticipat
Din ce am aflat, in primul rand trebuie sa te inscrii la masa credala, pentru a mai primi bani de la firma care este in faliment, ramai angajata acolo, lichidatorul iti va plati de la data de la care ti-a spus. E posibil sa te plimbe, pentru banii pe concediile medicale, in mod normal trebuie sa le depui la el, daca el a preluat firma, dar iti poate da banii, dupa ce a incasat din lichidare. Sfat: depune in scris, o cerere, pentru a te inscrie la masa credala, salariatii au prioritatea la plata salariilor in cazul falimentului, o sa-i vezi mai tarziu, dar daca nu te inscrii la masa credala, nu-i mai vezi deloc.Pentru linistea ta, cand depui concediul medical, mai fa o copie si cere-i sa-ti scrie pe copie ca a primit originalul, data, semnatura, numele si stampila. Daca refuza sa-ti primeasca vreo hartie, trimite-o prin posta cu confirmare de primire. Din cate stiu, trebuie sa depui concediul medical pana la data de cinci ale lunii, urmatoare, e posibil sa ma insel.
Tot lichidatorul iti va da adeverinta pentru dosarul pentru CCC, nu te afecteaza daca nu s-au platit contributiile, in ceea ce priveste indemnizatia pentru crestere copil pana la 2 ani.
Nu poti sa fii oricum angajata la doua societati in acelasi timp cu 8 ore. Trebuie sa stii ce situatie ai la firma in lichidare, daca esti inaca angajata, sau daca te-a bagat in somaj, oricum nu-ti poate incheia contractul fara a te informa. Conecediile medicale nu sunt obligatorii, la o persoana insarcinata, decat cel de lauzie de 42 de zile e obligatoriu .
Verificati situatia la firma care este in faliment, chiar daca nu-ti vor da banii pe concedii medicale , vei beneficia de CCC. L a cea de-a doua societate, ( conditii daca nu mai esti angajata la cealalta firma), atunci poti sa-ti platesti contributiile, dar e posibil ca ce platesti pentru cele doua luni, sa-i recuperezi cu concediile medicale( firma isi va primi banii pe concedii medicala inapoi de la casa de sanatate daca are achitate contributiile la zi, si foarte greu, cu multe demersuri), daca ei sunt de acord.
Eu mi-am recuperat banii dupa 3 ani, e foarte greu sunt si eu mama a doi copii si stiu cu ce te confrunti !
Sanatate va doresc, tie si copilasului!
Simona Matei
Unde se mentioneaza ca nu poti fi angajata la doua firme cu 8 ore?Poate nu in acelasi interval orar, dar altfel...
In alta ordine de idei, trebuie depusa si la cea de-a doua firma o copie dupa concediul medical, legalizata la notariat, pt. ca la Casa de Sanatate se centralizeaza toata informatia pe CNP si exista riscul ca in aceeasi luna sa apareti cu ore de concediu medical (raportate de prima firma) si ore lucrate in aceeasi perioada (raportate de cea de-a doua firma).
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
teomir_tgv, utilizator
Am mai citit, poti sa ai si 2 contracte cu cate 8 ore,restul nu ma pronunt
Simona Matei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal frpopescu frpopescu Buna ziua . Sunt angajata unei societati comerciale de 4 ani si in data de 01.10.2014 am fost tranferata la o alta societate din cadrul aceleiasi companii ... (vezi toată discuția)
Contract intre sindicatul firmei si firma sonia28 sonia28 Buna ziua, Ma aflu in concediu de risc maternal,luna a 5a.Ma intereseaza daca un contract facut intre sindicatul firmei si firma (contract in care se ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal, postnatal yulka yulka Buna seara. Sunt angajata la 2 societati comerciale de mai mult de 12 luni. La una sunt cu 2 ore, la cea de-a doua sunt cu 6 ore. Cartea de munca o am la cea ... (vezi toată discuția)