avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Programul de lucru
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Programul de lucru

In institutia publica in care lucrez programul de lucru este stabilit intre orele 8 -16. Una dintre colege pe motivul ca desfasoara si o alta activitate de cu totul alta natura intr-o institutie privata, vine la serviciu mai devreme decat ceilalti salariati adica la orele 6, pleaca la orele 10 la celalalt serviciu 3-4 ore, dupa care revine si ramane in institutie pana la orele 18. Este legal?
daca acest program i s-a aprobat de catre conducatorul institutiei publice...da, este legal. de fapt, as avea si io 2 intrebari suplimentare:
"daca persoana isi face jobul, de ce sunteti invidios/invidioasa ca doreste o bucata de paine mai alba, pe care altminteri, o castiga muncind?credeti ca munciti dvs in locul ei, la job, de va framanta asa puternic aceasta problema existentiala?" :)
D.le mihai nu sunt invidios pe nimeni. Departe de mine gandul de a invidia pe cineva la varsta mea, din contra, ,,problema mea existentiala,, este ca doresc sa aplic acelasi procedeu si nu gasesc parghia legala necesara pentru a inainta cererea primarului. :dance3: Va rog daca sunteti amabil sa-mi comunicati legea si art. Multumesc!
sa va dau un indiciu de "jmekerie" legea nr.544/2001 :)
Nu pentru orice situatie intalnita in viata de zi cu zi exista un articol intr-un act normativ. Norma juridica are un caracter general si impersonal, in sensul ca nu presupune cuprinderea (descrierea) tuturor cazurilor si nici a tuturor situatiilor in care se poate afla un subiect (Nicolae Popa - Teoria generala a dreptului).

Legea nr. 188/1999 prevede, la art. 33, ca durata normala a timpului de lucru pentru functionarii publici este, de regula, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Atat si nimic mai mult! Asta trebuie sa respecte un functionar public, fie el de conducere, fie de executie.

Conducatorul institutiei poate stabili ce program doreste, legea nu-i impune decat ca acesta sa fie de 8 ore pe zi (de regula!). Intrucat el stabileste programul in institutie, tot el poate aproba si derogari de la acesta. Colega dvs. nu incalca nicio lege, si nici cel care i-a aprobat acest program nu incalca nicio prevedere legala in vigoare.
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
In concluzie as putea sa solicit si eu acelasi lucru conf.Legii 544/2001 coroborata cu art.33 din Legea 188/1999, fara a ma astepta din partea sefului meu la un refuz.=D>Nu stiam pe ce lege si ce art.sa-mi intemeiez cererea de solicitare si sunt convins ca sunt multi functionari publici care nu stiau de aceste oportunitati. Va multumesc !:vishenka:

Alte discuții în legătură

Program scurt sau nu Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi Buna ziua, Sunt functionar public dintr-o institutie din subordinea Ministerului de Finante.Programul nostru de lucru este de 8 ore pe zi, 5 zile pe ... (vezi toată discuția)
Functionarii publici pot lucra cu jumatate de norma? adriana_25 adriana_25 Functionarii publici au posibilitatea sa efectueze timp redus de lucru (jumatate de norma) avand in vedere ca acestia au un raport de serviciu cu institutia ... (vezi toată discuția)
Este legal la functionarii publici un program.... qadyro qadyro Buna Ma numesc Marius si sunt functionar public, in cadrul institutiei unde lucrez (nivel central), avem dispecerat, la acest dispecerat lucreaza oameni ... (vezi toată discuția)