Ma numesc Marius si sunt functionar public, in cadrul institutiei unde lucrez (nivel central), avem dispecerat, la acest dispecerat lucreaza oameni care fac naveta din afara Bucurestiului. Ne-ar avantaja un program de lucru 24 cu 72, se poate, este legal ? Din ce am intrebat la noi in institutie rezultatul ar fi ca nu este legal, ca se poate doar un program de 12/24 - 12/48.
Recunosc, n-am mai auzit de program 12/24 intr-o institutie publica centrala.
Dispozitiile aplicabile in toate institutiile / autoritatile publice sunt cele ale art. 33, alin. (1) din Legea nr. 188/1999: "Durata normala atimpului de lucru pentru functionarii publici este, de regula, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana."
Acest de regula din textul mentionat mai sus permite fiecarei institutii sa-si stabileasca, prin ROF si ROI, alt program in cazuri bine justificate.
Multumesc pentru raspuns !
Asa cum am precizat initial este vorba de un compartiment de dispecerat, unde e nevoie de permanenta 24/24 (ne incadram si la functionar public cu statut special). De aici programul in ture. Acum fiind documentat pot face o nota la conducere.
În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.