avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Program scurt sau nu
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Program scurt sau nu

Buna ziua,

Sunt functionar public dintr-o institutie din subordinea Ministerului de Finante.Programul nostru de lucru este de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana.Este reglementat undeva ca doar unele institutii publice beneficiaza de program scurt vinerea si altele nu?
Ex.: institutia noastra nu benefiaza pe cand Ministerul de Finante da.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: COSMIN GEORGE ROMAN , Evaluator 12:39, 28 Octombrie 2009
Eu nu cred ca nu pot exista astfel de reglementar,i la nivel de legislatie, atata timp cat in Codul muncii scrie despre norma intreaga de munca de 8 ore pe zi cinci zile pe saptamana. Posibil (am intalnit la unele institutii bugetare) sa se "lucreze" (stabileasca un program de lucru mai lunng, cu 1/2 ore pe zi spre ex.) putin mai mult patru zile pt. cateva ore mai putin vinerea. Aceste gaselnite cred ca se pot stabili prin contractul colectiv de munca si implicit CIM, dar nu aiurea fara nici o baza.
Numai bine
Dispozitiile legale aplicabile sunt cele ale art. 33, alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. Dispozitia legala mentionata permite institutiilor publice sa stabileasca, prin ROF sau prin ROI, un program flexibil.

ART. 33
(1) Durata normală a timpului de lucru pentru funcţionarii publici este, de regulă, de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:

@GEROconsulting

Functionarul public nu are raporturi de munca, deci nici cim iar dispozitiile Codului muncii sunt aplicabile numai conform art. 117 din Legea nr. 188/1999.
Multumesc pentru informatii
Probabil ca in situatia cunoscuta de mine nu era vorba de functionari publici (desi o institutie de stat cu bani de la buget ... ).
Oricum nu mi se par normale atatea diferentieri in tara asta. Probabil ca nici nu e de mirare situatia in care ne aflam si ne afundam de 20 de ani.
Multumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal la functionarii publici un program.... qadyro qadyro Buna Ma numesc Marius si sunt functionar public, in cadrul institutiei unde lucrez (nivel central), avem dispecerat, la acest dispecerat lucreaza oameni ... (vezi toată discuția)
Functionarii publici pot lucra cu jumatate de norma? adriana_25 adriana_25 Functionarii publici au posibilitatea sa efectueze timp redus de lucru (jumatate de norma) avand in vedere ca acestia au un raport de serviciu cu institutia ... (vezi toată discuția)
Programul de lucru Justitiarul71 Justitiarul71 In institutia publica in care lucrez programul de lucru este stabilit intre orele 8 -16. Una dintre colege pe motivul ca desfasoara si o alta activitate de cu ... (vezi toată discuția)