avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere TVA

Buna ziua!Sunt incepatoare in acest domeniu,adica abia mi-am infiintat un SRL neplatitoare de TVA si as vrea sa achizitionez o masina pe firma de la o alta firma platitoare de TVA.Cei de la care cumpar masina mi-au spus ca-mi vor da factura pt a mi se deduce TVA--ul,chiar daca eu sunt neplatitoare.Este posibil?Cum sa procedez mai exact!Va rog mult sa ma ajutati!!
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 19:54, 21 Octombrie 2008
Valoarea masinii (fara TVA) va fi inreg pe cont de mijloace fixe, iar val TVA pe un ct de chetuieli – contabilul stie cum se fac ac inregistrari. Pt dv, TVA e o „cheltuiala”.
dana enaceanu a scris:

Buna ziua!Sunt incepatoare in acest domeniu,adica abia mi-am infiintat un SRL neplatitoare de TVA si as vrea sa achizitionez o masina pe firma de la o alta firma platitoare de TVA.Cei de la care cumpar masina mi-au spus ca-mi vor da factura pt a mi se deduce TVA--ul,chiar daca eu sunt neplatitoare.Este posibil?Cum sa procedez mai exact!Va rog mult sa ma ajutati!!

in situatia in care valoarea achizitiilor intracomunitare de autoturisme second-hand efectuate de catre intreprinderea mica din Romania pe parcursul unui an calendaristic este superioara pragului de 10.000 de euro si aceste achizitii au fost realizate de la persoane impozabile din comunitate, in conformitate cu prevederile art. 1531 alin. (1) din Codul fiscal, va fi obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA conform prevederilor articolului mentionat anterior.

in aceasta situatie intreprinderea mica va primi de la persoana impozabila vanzatoare o factura fara TVA, urmand a efectua impozatarea tranzactiei cu TVA in Romania, in mod efectiv, prin depunerea formularului 301 (decontul special de Taxa pe valoarea adaugata) si prin plata taxei la bugetul de stat.

Atragem totodata atentia ca inregistrarea intreprinderii mici in scopuri de TVA, conform prevederilor art. 1531 din Codul fiscal, nu are efecte asupra livrarilor efectuate de catre aceasta, ele ramanand fara TVA. Totodata, consideram necesar a sublinia si faptul ca intreprinderea mica poate pastra acest regim special de scutire de TVA doar pana la atingerea, pe parcursul unui an, a cifrei de afaceri de 35.000 euro, intrucat depasirea acestui prag implica obligatia inregistrarii „standard” in scopuri de TVA (conform art. 153 din Codul fiscal), cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta.
dana enaceanu a scris:

Daca sunteti neplatitoare de TVA nu aveti dreptul la deducerea sumei respective.Nu se tine cont de TVA, pretul achizitiilor sau al prestarilor de servicii se inregistreaza in contabilitate cu tot cu tva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara2 ContSters91137 ContSters91137 Sc BETA SRL, cu sediul in Buzau, considerata intreprindere mica, neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, achizitioneaza de la ALFA, stabilita si ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
If neplatitor de tva inregistrat in roi biutza20 biutza20 Buna ziua.sunt o intreprindere familiala neplatitoare de tvasi doresc sa achizitonez marfa din spatiul intracomunitar.m-am inregistrat in ROI si am primit un ... (vezi toată discuția)