avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie catre minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie catre minor

Buna ziua,
Va retin atentia si va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea speta :
Tata a divortat de mama mea naturala si s-a recasatorit in 1984 cu A. A “detine” o casa si terenul aferent intravilan. Spun “detine” intre paranteze deoarece bunurile au apartinut tatalui dumneaei si dupa decesul dansului s-a facut succesiunea si au avut drept de proprietate sotia defunctului care este si mama lui A care se numea N, si cei doi copii ai lor : A si fratele ei C. Dupa cativa ani a decedat si mama lui A iar in iulie 2011 a decedat si C, fratele lui A. Nu s-a facut succesiunea nici dupa mama lui A nici dupa C. Precizez ca C nu a avut sotie si nici copii.
A nu are alti frati/copii/nepoti, doar niste verisori primari. A, dupa ce se vor dezbate cele 2 succesiuni si va fi singurul mostenitor ar vrea sa lase bunul (casa si terenul) fetitei mele in varsta de 1 an prin contract de donatie cu scutire de raport la notar.

As dori un raspuns la urmatoarele intrebari :

1. Tata, acum este deacord, dar, ca sot supravietuitor are drept sa solicite in viitor anularea donatiei? Deasemenea, poate verisorul ei sa intervina in vitor cu drept de mostenire?

2. Avand in vedere ca fetita mea este minora, unde trebuie sa ma adresez si ce documente trebuie sa pregatesc pentru a fi numit tutore al fetitei ca sa poata accepta donatia?

3. Pot solicita ca in acel document in care sunt tutore sa fie trecut si faptul ca o pot reprezenta in fata tertilor pentru viitoarele acte care va fi nevoie sa fie facute pentru imbunatatirea acelui imobil, adica cadastru, autorizatii constructie, autorizatii reparatii, contracte electrica, gaze, telefonie, internet, inchiriere, etc. ?

4. A m-a crescut din 1984, cand aveam 9 ani. Credeti ca este mai bine ca A sa ma adopte si sa-mi faca donatia mie?

5. Varsta are vreun impediment la adoptie - anul acesta impliensc 37 ani iar A 70? Unde trebuie sa ma adresez pentru ca A sa ma adopte?

Va multumesc anticipat si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: eddyb19 , utilizator 09:32, 7 Ianuarie 2012
Sa dezbata succesiunile si ...nu m-as incurca cu o donatie catre fetita de 1 an.

De ce nu un contract de intretinere intre A si dvs.? (faptul ca NU sunteti copilul lui A este un avantaj). Daca v-a crescut, banuiesc ca nu o veti lasa la nevoie. Si daca va executati obligatiile nu va clinti nimeni contractul.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
romascanu, moderator
Eu mai am 1 locuinta proprietate, si daca as face direct pe numele fetitei ar fi avanaje materiale in sensul ca nu as plati impozitul majorat cu 65% pentru noua proprietate si in plus de asta ar fi bunul fetitei fara alte cheltuieli/proceduri.
Prin contract de intretinere bunul intra in proprietatea mea dupa decesul dumneaei, si nu sunt sigur ca, in varsta fiind, nu poate sa renunte la acest contract de intretinere si eu sa raman cu banii bagati in reparatia/amenajarea casei, asadar vreau ceva sigur ca bunul va fi al meu.
De ce ar fi probleme cu donatia catre minor de 1 an?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
eddyb19, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! am următoarea situație: matusa mea (este femeia ... Lav_28 Lav_28 Bună seara! Am următoarea situație: Matusa mea (este femeia care m-a crescut de la 3 ani, practic este mama mea) dorește sa îmi lase apartamentul. ... (vezi toată discuția)
Pasaportul fetitei alynamirey alynamirey sunt divortata de 7 ani ,avem doi copii in urma casatoriei ,dupa multe procese si batalii ,am obtinut domiciliul copiilor la mine ,custodie comuna ,dupa un ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau donatie? Inetta Inetta Buna ziua Am un unchi si o matusa(sot si sotie) care doresc sa lase mostenire toata averea fetitei noastre minore de sapte ani.Mentionez ca ei nu au copii,dar ... (vezi toată discuția)