Buna ziua.
In anul 2009 am pornit o afacere dar intreprinderea individuala s a infiintat pe numele unui prieten deoarece pe vremea respectiva eram angajat la o banca pe postul de dir, iar regulamentul intern interzicea sa am calitatatea de asociat sau adm in cadrul unei firme.
In acel moment in 2009 Mai prietenul a emis o procura de reprezentare societate prin care ma autoriza sa l reprezint fata de parteneri clienti si furnizori, persoane terte, in legatura cu institutiile bancare, inclusiv sa efectuez tranzactii bancare in numele societatii.
Procura a fost emisa de catre el si aceasta poarta numele lui integral scris de mana lui si semnatura lui.
Procura nu a fost facuta in fata unui notar.
Poate fi folosita aceasta procura in fata instantei avand in vedere ca , codul civil nu obliga ca aceasta procura sa fie autentificata conform art.252 cod civil.
Mai jos art 252 din cod civil.
Este valabila procura emisa de asociat in instanta?
Sau poate fi considerat nula pt ca nu este autentificat.
Procura este un act juridic scris (art.252 alin.l). Lipsa unei procuri in forma scrisa lipseste reprezentatul, reprezentantul si tertul de dreptul de a demonstra prin martori existenta ei (art.211). Procura persoanei fizice si procura persoanei juridice se elibereaza in scris sub semnatura privata, iar in cazul in care reprezentatul doreste sau legea prevede, se va intocmi in forma autentica.
Codul civil stabileste, la art.252, ca procura trebuie sa fie in forma autentica daca este eliberata pentru incheierea actelor juridice in forma autentica. Astfel, procura va fi avea forma autentica daca se elibereaza pentru:
- instrainarea sau cumpararea unui teren;
- instrainarea sau cumpararea cotei de participare intr-o societate cu raspundere limitata;
- semnarea actului de constituire a unei societati comerciale;
- semnarea unui contract de ipoteca;
- semnarea unei promisiuni de donatie;
- semnarea unui contract de renta;
- semnarea unei procuri de substituire;
- alte actiuni pentru care legea cere forma autentica.
si care sunt operatiunil pentru care da.
in cazul meu este vorba de transferuri , plati bancare efectuate prin internet banking, serviciu solicitat de catre mine in baza procurii.
plus ca incidentul despre care vorbesc eu a fost acum 2 ani inca cand era valabil vechiul cod civil.
exista si alte pareri mai concrete referitor la intrebare?
Mentionez ca in procura a fost specificat in mod expres faptul ca aceea procura nu ma imputerniceste la semnarea actelor juridice autentice.
Mandat
pop sorin
''ART. 1295
Temeiul reprezentării
Puterea de a reprezenta poate rezulta fie din lege, fie dintr-un act juridic ori dintr-o hotărâre judecătorească, ... (vezi toată discuția)