avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Activitate sindicala, suspendare de drept a raportului ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Activitate sindicala, suspendare de drept a raportului de serviciu

Buna ziua,
As dori sa stiu ce inseamna in acceptiunea legii 188/1999 republicata, activitate sindicala?
In lege sunt prevazute cazurile in care intervine incompatibilitatea pentru un functionar public si la art 94 alin 1 lit d se face vorbire de activitatea sindicala
SECŢIUNEA a 2-a
Suspendarea raportului de serviciu
Art. 94. - (1) Raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) este numit sau ales intr-o functie de demnitate publica sau intr-o functie de autoritate publica, pentru perioada respectiva, cu exceptiile prevazute la art. 34;
b) este incadrat la cabinetul unui demnitar, la cabinetul unui primar sau, dupa caz, la cabinetul unui presedinte al consiliului judetean ori la cancelaria prefectului;
c) este desemnat de catre autoritatea sau institutia publica sa desfasoare activitati in cadrul unor misiuni diplomatice ale Romaniei ori in cadrul unor organisme sau institutii internationale, pentru perioada respectiva;
d) desfasoara activitate sindicala pentru care este prevazuta suspendarea in conditiile legii;
Ce functie trebuie detinuta intr-un sindicat astfel incat sa intervina incompatibilitatea? Si in cat timp trebuie anuntata a.i.sa nu fiu considerat in afara legii? Care este legislatia care precizeaza aceste conditii?
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: valdobre1969 , utilizator 19:07, 7 Ianuarie 2012
Cred ca la asta se refera:

Legea sindicatelor, legea nr. 54/2003

Art. 11
(1) Pe perioada in care persoana aleasa in organul de conducere este salarizata de organizatia sindicala contractul sau individual de munca sau, dupa caz, raportul de serviciu se suspenda, iar aceasta isi pastreaza functia si locul de munca avute anterior, precum si vechimea in munca, respectiv in specialitate sau in functia publica detinuta, in conditiile legii. Pe postul acesteia poate fi incadrata o alta persoana numai cu contract individual de munca pe durata determinata.
(2) La revenirea in postul avut anterior persoanei aflate in situatia prevazuta la alin. (1) i se va asigura un salariu care nu poate fi mai mic decât cel ce putea fi obtinut in conditii de continuitate in acel post.
Legea nr.54/2003 a fost abrogata de Legea nr.62/2011 ... ;)

Legea nr.62/2011:
Art. 10
(1) Sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca ale membrilor organizatiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenta la sindicat si activitatea sindicala.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si raporturilor de serviciu ale functionarilor publici si functionarilor publici cu statut special.

Art. 11
Perioada in care persoana aleasa in organul de conducere este salarizata de organizatia sindicala constituie vechime in munca.

Art. 12
Prin contractele colective de munca sau, dupa caz, prin acordurile colective privind raporturile de serviciu se pot stabili, in conditiile legii, si alte masuri de protectie in afara celor prevazute la art. 10 si 11 pentru cei alesi in organele executive de conducere ale organizatiilor sindicale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru cele transmise.

Dar functia avuta in sindicat trebuie sa fie din aceeasi institutie ca si postul detinut?
Sa va dau un exemplu:daca sunt angajat intr-o primarie si am fost ales intr-o functie de conducere intr-un sindicat din domeniul transporturilor la nivelul localitatii trebuie sa anunt conducerea primariei ca sunt suspemdat de drept?
Sau functia din sindicat trebuie sa fie in sindicatul din cadrul primariei ca sa intervina incompatibilitatea?

Insist cu precizarile acestea pt ca la sericiu am discutat si sunt mai multe opinii referitoare la domeniul de activitate al sindicatului in care am fost ales

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate? Dadioana Dadioana Buna ziua, Un functionar public lucreaza cu 1/2 norma in cadrul sindicatului, fara a avea functie de conducere sau drept de semnatura.(asistent manager) Se ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate adinutza.2008 adinutza.2008 Buna ziua! As vrea sa stiu daca exista incompatibilitate intre functia publica de consilier juridic (deci sunt functionar public) si cea de presedinte intr-un ... (vezi toată discuția)
Suspendarea la cererea functionarului public gabitzu_l gabitzu_l Sunt functionar public din 2005. De circa 450 de zile sunt in concediu medical ca urmare a unui transplant de maduva. Mai pot sa beneficiez de concediu medical ... (vezi toată discuția)