Va rog mult daca se poate sa-mi raspundeti la niste nelamuriri pe care le am in legatura cu un eventual contract de intretinere. In anul 2006 s-a facut succesiunea dupa tatal meu. In urma succesiunii lucrurile stau astfel:- mama a primit 1/4 din masa succesorala, eu 3/8 si nepoata mea (care a venit la mostenire din partea fratelui meu care este decedat) 3/8. Mostenirea consta intr-o casa veche din paianta si teren. Problema sta in felul urmator. Mama doreste sa-mi lase mie partea ei, respectiv 1/4, pentru ca eu sunt cel care o ajuta si a intretinut-o in toata aceasta perioada.
Din pacate banii nu-mi ajung sa apelez la varianta cea mai sigura, adica un contract de vanzare cumparare, de aceea m-am gandit la acest tip de contract, contrcatul de intretinere. Singuruldocument pe care le am in acest moment este certificatul de mostenitor in care se stipuleaza ceea cer v-am precizat mai sus. Nu am bani de cadastru. Ca sa sintetizez intrebarile:-*-
- cam care sunt costurile aferente perfectarii unui contract de intretinere
- documente necesare la notariat (am inteles ca este necesara forma autentica deoarece este vorba de casa si teren)
- daca aceste contract se poate face doar pe baza acestui certificat de mostenitor
- daca este obligatoriu sa chemam pe cineva de la autoritatea tutelara ca sa o asiste pe mama care are 74 ani.
Faceti partaj succesoral, mama dvs va cedeaza dvs partea dansei de mostenire iar dvs daca doriti sa ramaneti cu casa platiti nepoatei o sulta. Oricum trebuie sa iesiti din indiviziune pana la urma. Va complicati cu contract de intretinere , pana la urma tot la partaj veti ajunge.
La partaj nu aveti nevoie de autoritatea tutelara pt mama dvs.
Iesiti din indiviziune pentru a evita un viitor proces prin care sa va treziti la un moment dat ca mama dvs. va actioneaza in judecata pentru rezilierea contractului de intretinere (nu puteti sa stiti niciodata cum vor evolua lucrurile).
Va multumesc pentru raspunsuri, este normal sa fim prevazatori dar nu este cazul ca mama sa ma actioneze in judecata. Imi dorec doar sa gasesc o varianta ieftina, pe care sa mi-o pot permite, iar varianta contractului de intretinere era cea mai ieftina si care nu putea fi atacata ulterior de nepoata mea. Daca as fi avut bani as fi facut un contrcat de vanzare cumparare, dar mai era necesar si cadastrul..etc. In acest moment nu mai am un job si pentru toate este nevoie de bani.
Va multumesc inca o data, toate cele bune!
Contractul de intretinere poate fi supus reductiunii liberalitatilor succesive. Iar nepoata dvs o poate cere. Conform Noului cod si contractul d eintrinere, renta viagera, .....sunt prezumate a fi donatii deghizate.
Multumesc mult! Deci in cazul partajului succesoral mama poate sa-mi cedeze mie partea ei?Din cate stiu cel care renunta, renunta in favoarea tuturor, cu nepoata mea nu ma pot intelege, oricum! Va multumesc anticipat pentru ajutor!