avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna seara as avea si eu o intrebare la care va rog mult daca se poate sa imi raspundeti.In 27 mai 2011 mi-a incetat un contract de munca la un angajator, iar in data de 15 iunie 2011 mi=a fost facut alt contract de munca la o alta firma.Intrebarea mea ar fi urmatoare:ma afecteaza in vreun fel perioada lipsa din cartea de munca din 27.05.2011-31.05.2011 si 01.06.2011-15.06.2011 la primirea indemnizatiei pt copil?Mentionez ca am ramas insarcinata in iunie 2011 iar data probabila a nasterii ar fi cam pe 24 februarie 2012.
Ar trebui sa platesc ceva diferente pt zilele lipsa la casa de asigurari sau altundeva?Cineva mi-a spus ca nu o sa am probleme deoarece s-a cotizat pt mine in luna mai de firma de la care am plecat iar in luna iunie a cotizat pt mine firma la care m-am angajat.Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns!Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nico4u , utilizator 15:31, 7 Ianuarie 2012
are dreptate cine v-a zis... in plus, trebuie sa aveti lucrate doar 12 luni din ultimele 24 luni pentru a beneficia de CIC
Indemnizaţia lunară ce se acordă în cazul concediului pentru
creşterea copilului în vârstă de până la un an se stabileşte în cuantum
de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu
poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
Daca in respectivele perioade ati beneficiat de somaj, acesta va fi luat in calcul, fiind perioada asimilata.
Deci nu vad sa va fie afectata indemnizatia pentru cresterea copilului. Va doresc sanatate, o nastere usoara si un copil frumos si sanatos.
Multumesc mult pt raspunsurile dvs am uitat insa sa mentionez ca in perioada 27.05.2011-15.06.2011 adica cele 14 zile de munca lipsa nu am beneficiat de somaj si nu am platit nici un fel de contributie catre stat pt aceste zile nelucrate.

Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
Nico4u, utilizator
nu are relevanta daca ati lucrat cel putin 12 luni in ultimele 24 luni... si daca lucrati o luna da si una nu in ultimele 24 luni si beneficiati de CIC
avocatPetre a scris:

are dreptate cine v-a zis... in plus, trebuie sa aveti lucrate doar 12 luni din ultimele 24 luni pentru a beneficia de CIC

Ma iertati, dar cred ca incurcati somajul cu concediul pentru cresterea copilului.....
OUG 111/2010
Art. 2 (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
......................
Art. 4 (1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
leuca_luminita, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate/ de crestere copil Valias Valias Buna ziua, O prietena de-a mea, insarcinata in 7 saptamani, are contract de munca (perioada determinata) din 29 octombrie 2012. Data aproximativa a nasterii ... (vezi toată discuția)
Buna seara - ccc pentru tata lauramaria1 lauramaria1 Nu sunt angajata si as vrea sa stiu daca sotul meu poate beneficia de concediu de cresterea copilului , el fiind angajat din data de 24 iulie 2014 iar eu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil iuliy iuliy Buna ziua. Pot beneficia de indemnizatie crestere copil daca nu am lucrat 12 luni consecutiv? (am lucrat din februarie pana pe 16 mai la o firma care a intrat ... (vezi toată discuția)