avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune partaj

doresc si eu ajutor intr-o problema.o persoana care a divortat recent,a primit copilul in custodie.pana la inceperea actiunii de divort era angajata la firma infiintata la 2 ani dupa casatorie(care a avut loc in 1992) doar pe numele sotului,era doar el trecut pe actul de constituire al firmei.au divortat anul trecut in august,dar sotul ii interzisese sa mai vina la serviciu din luna mai,cu toate ca nu i-a desfacut contractul de munca nici pana azi.in timpul casniciei au dobandit un teren pe care este constuita vila in care locuieste acum doar ea cu copilul,alte doua terenuri pe care sunt construite hale pentru firma detinuta(firma de transport).doresc sa stiu care sunt caile de urmat pentru a scapadefinitiv de vechile amintiri,fostul nu este interesat sa introduca actiune de partaj iar ea nu dispune de bani pentru deschiderea actiunii.cum poate proceda pentru a termina definitiv relatiile cu fostul sot?are vreun drept si din firma detinuta?fostul sot ii tot spune ca nu va castiga absolut nimic,el are ceva probleme cu legea,se pare ca are si sechestru pe activele firmei pentru evaziune si altele(este administratorul firmei si dupa cum v-am spus era actionar unic).poate afecta in vreun fel acest sechestru si partea care ar reveni sotiei dupa partaj,poate face partajul in aceasta situatie(sechestrul)?ar putea gasi pe cineva care sa o ajute la partaj si sa plateasca dupa terminare-vinderea unor parti din cele care ii revin?
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 15:54, 7 Ianuarie 2012
Actiunea de partaj este imprescriptibila, deci fosta sotie o poate introduce oricand. Va trebui ca doamna sa faca dovada contributiei sale in ce priveste bunurile dobandite in timpul casatoriei. Cat despre onorariu, de pinde de avocat daca accepta sau nu sa se angajeze intr-un dosar de 1-2 ani fara nici un fel de onorariu la inceput.
trebuie vazute actele toate inainte de a ne pronunta...o sansa ar fi, dar pana nu vedem ce acte sunt, nu putem da un raspuns pertinent
1. Sotia poate depune cerere de desfacere a casatoriei, la judecatoria competenta teritorial.
2. Sotia are drepturi in ceea ce priveste cele 3 terenuri, despre care amintiti mai sus.
3. Sotia are dreptul la dividentele societatii.
4. Are dreptul asupra casei, si asupra beneficiului locuintei.
5. Daca nu realizeaza venituri, poate sa ceara sa fie data in debit de catre instanta, pentru a putea continua procesul de partaj, referitor la taxa de timbru.
6. Poate solicita ajutor public judiciar ( avocat din oficiu) in masura in care nu realizeaza venituri mai mari de 600 lei.
7. De regula are 1/2 din drepturi asupra tuturor bunurilor dobandite de cei doi sau doar de unul din soti in timpul casatoriei.
8. Oricand poate introduce cu succes o cerere de partaj judiciar.
9. De regula daca vorbim de o masura asiguratorie, privind un proces penal, in urma partajului, nu va fi afectata cota parte a sotiei.
...si mai mult decat atat, chiar daca nu plateste onorariu, este obligata la plata taxei de timbru care trebuie facuta cel mai tarziu pana la prima zi de judecata si care va fi de 3% din valoarea bunurilor supuse partajului.
Gasiti avocati care sa primeasca onorariul la sfarsit, trebuie doar sa cautati.Problema e ca taxele catre instanta, nu le puteti plati decat la inceput, ca si expertiza, care va fi obligatoriu ordonata de instanta, caci partile nu se inteleg.
Limita pt ajutor public judiciar a scazut la jumatate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
avvalentina, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa divortez gadafim gadafim Sunt un pensionar pe caz de boala (Grad 1).Sotia e plecata din tara de 2 ani si ceva eu stau cu parinti ei , am finantat ceva bani in renovarea casei plus am ... (vezi toată discuția)
Partaj mini_cinie mini_cinie Spuneti-mi va rog,in situatia in care eu am divortat acum 3 ani si jumatate (si nu am facut inca partajul) ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile ... (vezi toată discuția)
Partajul sotilor este prescriptibil? Cristianna Cristianna Buna seara!Stiam ca actiunea in partaj nu se prescrie.Avem o ruda care a divortat si i-a spus cineva ca daca nu actioneaza in 3 ani i se va prescrie acest ... (vezi toată discuția)