As dori niste sfaturi in ceea ce priveste practica in domeniul executari silite comunitare de la cineva care a avut astfel de speta.
In concret am sa va spun despre ce este vorba, un rezumat: intre doua parti s-a incheiat un contract de imprumut cu titlu executoriu in romania, o data ajuns la scadenta debitorul s-a sustras achitarii sumei de bani, plecand in italia cu familia.
Am urmarit executarea lui silita in romania dar suma nu a fost indestulatoare, acum doresc sa incep executarea lui in italia deoarece stiu sigur ca inregistreaza acolo venituri.
Care este procedura?
Exista un Regulament European 44/2001 care prevede faptul ca hotararile judecatoresti sau alte titlurile executorii pronuntate in statele membre UE se pot executa pe teritoriul oricarui stat, in mod direct, fara a mai fi necesare procedura nationala de exequatur, de recunoastere a hotararii straine pe teritoriul statului unde urmeaza a se executa. Asta inseamna, ca avand un titlu executoriu, acesta se poate pune in executare in mod direct pe teritoriul oricarui stat UE, executarea urmand a se desfasura dupa regulile interne ale statului unde se realizeaza. In cazul dvs. acest titlu executoriu roman, poate fi pus in executare in Italia, fara a mai fi necesara recunoasterea lui pe teritoriul statului Italian. Trebuie sa aflati cine are competenta executarii pe teritoriul statului italian - daca si acolo exista profesia executorilor judecatoresti, si ei va vor spune ce acte sunt necesare si care este procedura lor nationala de executare.
Exequatur
Ana-Maria Dutescu
A avut vreun coleg un dosar de exequatur? ma intereseaza durata si procedura, am termen in septembrie dar clientul a apucat sa faca cerere de preschimbare ... (vezi toată discuția)