avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIC pt tatal copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIC pt tatal copilului

Am un salariat care trebuie sa intre in cresterea copilului, nevasta lui urmand sa nasca la sfarsitul lunii noiembrie. Intrebarea mea este de cand poate intra in acest concediu, imediat dupa nastere sau dupa cele 42 zile?
Stagiul de cotizare il calculez 12 luni in urma de la data nasterii copilului?
Va multumesc frumos pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:40, 20 Octombrie 2008
coca_lb a scris:

Am un salariat care trebuie sa intre in cresterea copilului, nevasta lui urmand sa nasca la sfarsitul lunii noiembrie. Intrebarea mea este de cand poate intra in acest concediu, imediat dupa nastere sau dupa cele 42 zile?
Stagiul de cotizare il calculez 12 luni in urma de la data nasterii copilului?
Va multumesc frumos pt raspunsuri.

Din cate stiu eu concediu de maternitate tine 126 zile, din care 42 zile obligatoriu co.de lauzie. Acesta se acorda mamei.
Concediu pentru crestere se acorda din a 43-a zi.

Adaug. Da , stagiul de realizare a veniturilor profesionale supuse imp.pe venit sau stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, trebuie sa fie de 12 luni anterioare datei de nastere a copilului.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2008
Doina Elena, Consultant resurse umane
Daca tatal solicita Conc ingr copil, il poate solicita cu DATA nasterii copilului.
CCC se acorda incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului, indiferent daca acest concediu este luat de mama sau de tatal copilului.

@Bruta:
Unde scrie ca tatal poate intra in CCC imediat de la nasterea acestuia?
Bruta a scris:

Daca tatal solicita Conc ingr copil, il poate solicita cu DATA nasterii copilului.

Se poate sa-mi spuneti si o baza legala?
HOTÃRÂRE Nr. 1025 din 9 august 2006
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
...................................................................................................................................................................................
art 20 alin 1) lit.b)începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

COROBORAT cu:

ART. 8 din ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ Nr. 148 din 3 noiembrie 2005
privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie, stimulent sau alocaţie de stat pentru copii, se acordă, la cerere, în baza următoarelor documente, după caz:
f) declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu beneficiază în acelaşi timp de indemnizaţie de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. b);

Alte discuții în legătură

Concediul crestere copil pana la 2 ani in cazul tatalui GABRIELA_22 GABRIELA_22 Buna ziua, In cazul tatalui care vrea sa intre in concediul de crestere copil pana la 2 ani, puteti sa-mi spuneti ce \"calendar\" trebuie sa folosesc? In ... (vezi toată discuția)
Concediul pre si post natal home_rt2 home_rt2 Va rog sa ma lamuriti si pe mine in ceea ce priveste concediul pre si post natal. Am fost ieri la medicul de familie si mi-a spus ca trebuie sa stau ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil pana la 2 ani mitrofan emilia mitrofan emilia BUNA ZIUA daca sotia a nascut pe 04.03.2014, este salariata dar nu poate beneficia de CCC pana la doi ani deoarece nu are stagiu de cotizare complet, din ce ... (vezi toată discuția)