avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1196 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIC pt tatal copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIC pt tatal copilului

Am un salariat care trebuie sa intre in cresterea copilului, nevasta lui urmand sa nasca la sfarsitul lunii noiembrie. Intrebarea mea este de cand poate intra in acest concediu, imediat dupa nastere sau dupa cele 42 zile?
Stagiul de cotizare il calculez 12 luni in urma de la data nasterii copilului?
Va multumesc frumos pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:40, 20 Octombrie 2008
Concediul se acorda din a 43-a zi, pentru ca inainte de aceasta data mama lauza e chiar obligata sa stea acasa cu bebe. Nu se poate ca ambii parinti sa beneficieze de concediu platit in acelasi timp.

Bruta a scris:

HOTÃRÂRE Nr. 1025 din 9 august 2006
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
...................................................................................................................................................................................
art 20 alin 1) lit.b)începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

COROBORAT cu:

ART. 8 din ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ Nr. 148 din 3 noiembrie 2005
privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie, stimulent sau alocaţie de stat pentru copii, se acordă, la cerere, în baza următoarelor documente, după caz:
f) declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu beneficiază în acelaşi timp de indemnizaţie de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. b);


Litera f pe care o citati nu se poate aplica decat femeilor, intrucat tatal nu poate beneficia niciodata de indemnizatie de maternitate.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2008
ContSters20980, utilizator
Pentru a clarifica mai bine situatia, tin sa precizez ca sotia salariatului nu realizeaza venituri impozabile (nu este angajata la o societate).
Sotia poate da o declaratie pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri supuse impozitatrii.
Dna Andreea: Corect ceea ce spuneti. Vis-a-vis de intrebarea initiala, beneficiaza tatal de la data nasterii copilului.
Dna Nikol: Multumesc! initial acolo mi-a fost gandul....:)
Dna Coca:In situatia prezentata ulterior, tineti cont de raspunsul meu anterior!
Cu respect!
Aseara, la televizor, dna ministru al muncii a spus ca si mamele care sunt acum in CCC vor beneficia de la 01.01.2009 de prevederile noului act normativ care modifica indemnizatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul crestere copil pana la 2 ani in cazul tatalui GABRIELA_22 GABRIELA_22 Buna ziua, In cazul tatalui care vrea sa intre in concediul de crestere copil pana la 2 ani, puteti sa-mi spuneti ce \"calendar\" trebuie sa folosesc? In ... (vezi toată discuția)
Concediul pre si post natal home_rt2 home_rt2 Va rog sa ma lamuriti si pe mine in ceea ce priveste concediul pre si post natal. Am fost ieri la medicul de familie si mi-a spus ca trebuie sa stau ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil pana la 2 ani mitrofan emilia mitrofan emilia BUNA ZIUA daca sotia a nascut pe 04.03.2014, este salariata dar nu poate beneficia de CCC pana la doi ani deoarece nu are stagiu de cotizare complet, din ce ... (vezi toată discuția)