avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lipsa calitate procesuala in proces revendicare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lipsa calitate procesuala in proces revendicare teren

Buna ziua,

Speta mea ar fi urmatoarea :

- s-a formulat o actiune in justitie pentru revendicarea unui teren, pe Legea 10.

Proprietarii terenului au decedat (in 1949 si in 1987) si au avut 5 copii.

La dezbaterea succesiunii, in certificatul de mostenitor dat in 1987 de Notariatul de Stat, apar :

- un fiu - care a acceptat succesiunea,
- doi copii care au renuntat expres - cu declaratie autentica de renuntare - si care intre timp au decedat, lasand fiecare mostenitori.

Ceilalti 2 copii (dintre care unul e mort, dar are mostenitori) nu apar deloc - nu au fost chemati la succesiune.

Reclamanti in procesul de revendicare sunt :
- mostenitorii fiului care a acceptat succesiunea,
- mostenitorii copiilor care au renuntat la succesiune,
- fiul care nu apare in certificat ca si mostenitor (dar care in felul asta nici nu a renuntat expres la succesiune).

Avocatul care a preluat cauza a constat dupa 3 ani de proces ca nu au calitate in procesul de revendicare decat mostenitorii fiului care a acceptat succesiunea.

Pentru rezolvarea problemei, avocatul solicita certificat de calitate de mostenitor pentru copii care nu au fost chemati in 1987 la succesiune.

Insa, potrivit legii notarilor, nu se poate emite un nou certificat de mostenitor pentru acelasi defunct (in care sa se mentioneze suplimentar si alti mostenitori), decat in situatia in care se anuleaza prin hotarare judecatoreasca certificatul de mostenitor initial.

Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1) se poate dovedi in mod suficient pentru proces, calitatea de mostenitor a fiului care nu a fost chemat la dezbaterea succesiunii, doar cu actele de stare civila sau eventual, cu martori?

2) mostenitorii copiilor care au renuntat expres la succesiune mai pot avea vreo calitate in procesul de revendicare, indiferent daca certificatul de mostenitor se anuleaza sau nu?

Si daca nu au aceasta calitate, cand ar fi fost momentul potrivit ca avocatul sa le-o spuna, avand in vedere cheltuielile aferente dosarului (inclusiv onorariul avocatului) efectuate in cei trei ani de la inceperea actiunii.

Va multumesc pentru raspuns.
Certificatul de calitate de mostenitor este una iar certificatul de mostenitor este alta.

Faceti confuzie intre 2 notiuni distincte.

Pentru a se emite certificatul de calitate de mostenitor nu este necesara anularea nici unui act.
Dupa cum am spus, certificatul de mostenitor s-a emis in anul 1987. In baza acelui certificat s-a stabilit, pe langa masa succesorala, si care sunt mostenitorii. In nici un caz nu este legala emiterea unui nou certificat prin care sa stabileasca de catre notar numai calitatea de mostenitor a altor persoane decat cele cuprinse in certificatul de mostenitor initial (art. 83 din Legea notarilor nr. 36/1995, republicata). Oricum, va multumesc pentru raspuns.
Are calitatea procesuala activa mostenitorul care se indreapta cuo actiune civila in justitie in contra mandatarului mamei sale,pentru recuperarea unei creante? Mama reclamantului este moarta camde un an de zile, iar creanta in fapt nu mai exista, dar nu asta este important eu vreau sa stiu numai daca are calitate procesuala mostenitorulin calitate de reclamant?
Daca mostenitorul a acceptat mostenirea, atunci acesta are calitate procesuala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune inadmisibila si partaj succesoral ContSters163072 ContSters163072 10/06/2009 Constata deschisa succesiunea dupa defunctul Ola.. Ghe, decedat la 22.09.195.. Constata ca succesori ai acestuia sunt reclamantul cu o cota de 7/16, ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor legal paulpiancu paulpiancu In anul 1990 urmare a decesului tatalui meu, am deschis succesiunea impreuna cu mama mea si fratele meu. In urma dezbaterii mi-a revenit intreaga masa ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii notariale gangan gangan Speta: defunctul lasa, in 1997, doi copii; unul renunta (prin exprimare proprie a dorintei) la mostenire in favoarea celuilalt, acesta din urma acceptand ... (vezi toată discuția)