buna ziua! am divortat in data de 26 oct 2011 si se pare k am o problema in privinta custodiei celor 2 minori ce-i am .Desi, atat eu cat si fostul sot ,am cerut sa-mi fie incredintati pt crestere si educatie (asa am gasit pe net k inseamana "custodie"),mi s-a acordat doar domiciliul pt ei.Mentionez k fostul ,desi a propus o suma pt ingrijirea copiilor,nu a respectat-o deloc si nici in viata copiilor nu s-a implicat,el mutandu-se in Germania cu concubina.Ce e de facut?multumesc
de la 1 octombrie 2011 a intrat in vigoare noul cod civil ce nu mai prevede incredintarea ci doar stabilirea domiciliului minorilor si autoritatea parinteasca comuna.
nu a platit suma doua luni adresa-ti-va politiei pentru abandon de familie si unui executor judecatoresc sa-l execute. pentru asta trebuie sa aveti hot. defirnitiva si irevocabila pe toate aspectele
In aceeas sapt cand am div si eu,o prietena a cerut k si mine custodia copilului,cu acordul sotului(exact k si la mine) si i s-a acordat! Dar in sentinta scrie k doar divortul este definitiv.....pt restul se poate face apel...
si mi se pare de-a dreptul aberant sa nu acorzi custodia uniparentala cand este ceruta de ambii soti! pt ce sa se complice cu alte proceduri???e aberant,de-a dreptul!
Daca partile convin ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de catre unul dintre cei doi, instanta poate sa ia act de acordul partilor in acest sens si sa dipuna prin hotarare ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv de acel parinte si sa stabileasca in acelasi timp si locuinta minorilor sa fie stabilita la acelasi parinte conform acordului partilor.
Nu am detaliile exacte ale situatiei dvs. , insa daca mai sunteti in termenul de apel de 30 de zile de la comunicare, apelati la serviciile unui avocat pentru a studia actele dosarului si declarati apel impotriva sentintei instantei de fond.
Art. 396.
Raporturile dintre parintii divortati si copiii lor minori.
(1) Instanta de tutela hotaraste, odata cu pronuntarea divortului, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor, pe care ii asculta.
(2) Dispozitiile art. 264 sunt aplicabile.
Art. 506. Invoiala parintilor. Cu incuviintarea instantei de tutela parintii se pot intelege cu privire la exercitarea autoritatii parintesti sau cu privire la luarea unei masuri de protectie a copilului, daca este respectat interesul superior al acestuia. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.
va multumesc frumos pt raspuns,d-na avocata!Am facut apel la sentinta si am pe 23 ian infatisare la tribunal.Problema ar fi k fostul e prin Germania(nu stiu unde!) si atunci sper sa nu-l solicite ink o data pt audiere k n-am de unde sa-l aduc!Sper sa se termine de data aceasta cu bine!