avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... schimbare nume copil minor dupa divort
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

schimbare nume copil minor dupa divort

Buna ziua,

Am divortat si prin sentinta de divort definitva si irevocabila, custodia minorului mi-a fost incredontata in exclusivitate mie,fara nici un drept pentru tata si revenirea la numele dinainte de casatorie. Din ce am inteles de la domnul avocat, acesta a fost decazut din drepturi. Tatal copilului se afla momentan inchis in penitenciar unde savarseste o pedeapsa privativa de libertate.
O colega avocat mi-a spus ca intrucat am drepturi depline ii pot schimba numele copilului doar cu o cerere la primarie fara consimtamantul tatalui.
Este adevarat?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 13:38, 22 Septembrie 2014
Faptul ca exercitati singura autoritatea parinteasca sau ca aveti copilul in incredintare ( daca ati divortat cand era in vigoare codul familiei) nu inseamna ca tatal e decazut din drepturi.
Nu zic ca avocatul v-a zis gresit, poate a decazut din drepturile parintesti daca a fost condamnat pt pedofilie de ex, pt neglijenta grava fata de minor, pt abuz asupra minorului..dv stiti.
Daca nu e decazut explicit din drepturi, aveti nevoie de acordul lui pt a schimba numele minorului, daca va refuza, poate hotari autoritatea tutelara.
conform art. 4 alin. (3) din O.G.nr.41/2003_şi cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:


f) când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia;
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
Ce varsta are copilul ?
av_plac a scris:

conform art. 4 alin. (3) din O.G.nr.41/2003_şi cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:


f) când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia;



Da este adevarat motivul este cat se poate de plauzibil si legal dar, tot este necesar acordul sotului, dupa cum scria si gi-jane2. Nu cred ca sotul este decazut din drepturi. Multi cred ca daca exista o sentinta de incredintare unuia dintre parinti, celalalt parinte e ca si cum nu ar mai exista. In cazuri de acest gen daca nu se poate lua consintamantul intrucat tatal refuza, (notarul merge si la penitenciar) va puteti adresa instantei, mai ales ca puteti justifica prin faptul ca minorul este crescut doar de dvs. fiind cunoscut in societate doar cu numele dvs. de fata, tatal nu s-a ocupat de cresterea si educarea sa, etc.,motive se gasesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptii elvira5 elvira5 Buna,as dori sa stiu daca este posibil ca fetita mea minora de 13 ani care o am incredintata spre crestere si educare,cu o sentinta jud. si irevocabila,e a ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu cum pot schimba numele copilului,dupa divort. dilaira dilaira mentionez ca am divortat acum 9 ani,nu mi s-a platit pensie alimentara,copilul este in custodia mea,are 11 ani si actualul sot vrea sa-i dea numele lui.daca ma ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie marvilian marvilian Buna seara.Port numele tatalui meu care atunci cand eu aveam 4 ani a divortat de mama mea.Pur si simplu de atunci nici nu l-am mai vazut,nici nu am mai auzit ... (vezi toată discuția)