avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptie in familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptie in familie

sotul meu are un copil dintr-o alta relatie, copilul acum are 4 ani , i-a fost incredintat definitiv si irevocabil si inca de la nastere a fost crescut de el si implicit de mine , as ori sa pot adopta copilul ....mentionez ca mama biologica l-a parasit imediat dupa iesirea din spital, am urmat toate procedurile juridice pentru incredintare ,as dori sa stiu daca dupa actuala lege a adoptiilor , se poate da doar acordul tatalui ,in conditiile in care nu stim nimic de mama biologica , ea n-a fost interesata niciodata de copil , (a dat semnatura in spital ca nu il alapteaza ),prin lege nu i-a fost dat drept la vizita ,ea neprezentandu-se la nicio sedinta de judecata, si daca procedura`se poate face strict fara acordul ei ... mi-as dori din suflet sa existe o portita eu neputand avea copii imi doresc din suflet acest pui de om pentru ca eu l-am crescut de la 3 zile ..care ar fi pasii ce trebuie urmati ,multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 17:28, 8 Ianuarie 2012
Din pacate legislatia nu va prea ajuta.

Art. 465. - Părinții firești ai copilului sau, după caz, tutorele trebuie să consimtă la adopție în mod liber, necondiționat și numai după ce au fost informați în mod corespunzător asupra consecințelor adopției, în special asupra încetării legăturilor de rudenie ale copilului cu familia sa de origine.

Art. 466. -
(1) Consimțământul la adopție al părinților firești sau, după caz, al tutorelui poate fi dat numai după trecerea unui termen de 60 de zile de la data nașterii copilului
(2) Consimțământul dat în condițiile alin. (1) poate fi revocat în termen de 30 de zile de la data exprimării lui.

Art. 467. - În mod excepțional, instanța de tutelă poate trece peste refuzul părinților firești sau, după caz, al tutorelui de a consimți la adopție, dacă se dovedește, cu orice mijloc de probă, că acesta este abuziv și instanța apreciază că adopția este în interesul superior al copilului, ținând seama și de opinia acestuia, dată în condițiile legii, cu motivarea expresă a hotărârii în această privință.
tutorele este tatal ,copilul are 4 ani , nu prea vad ce treaba mai are ea in aceasta poveste, am inteles gresit ca ...daca unul din parinti nu se intereseaza timp de un an de copil ,copilul poate fi adoptat fara sa se mai ceara acordul parintelui in cauza , adica sa existe oprocedura mai usoara fara toata birocratia cu protectia copilului si altele , oricum la incredintarea copilului s-a facut ancheta de la autoritatea tutelara pentru tata si ptr mine ..
...adica eu nu pot adopta acest copil , copil pe care mama lui biologica nu l-a vazut deloc , si o spun cu toata seriozitatea ?
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2012
krydaniela, utilizator
Ati inteles gresit. Nu puteti adopta fara a indeplini birocratia de la autoritatea tutelara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptia Rosangel Rosangel Buna ziua! As avea nevoie de un mare ajutor din partea dumneavoastra!Am tot cautat pe net dar nu am gasit nici un raspuns...Am o fetita in vasta de 6 ani,tatal ... (vezi toată discuția)
Adoptie ContSters61818 ContSters61818 Buna seara! Multumesc anticipat celor care vor avea rabdarea necesara sa citeasca ceea ce scriu si care imi vor spune parerea lor cu privire la problema ... (vezi toată discuția)
Infierea nui copil sorineln sorineln vreau sa infiez copilul sotiei mele, care il are din prima casatorie{ sotul traieste inca} ce trebuie sa fac? cum trebuie procedat? (vezi toată discuția)