Buna ziua, va rog sa ma lamuriti referitor la un lucru
Pe cartea de munca (care o am acasa) este trecut ca sunt angajata din mai 1998, cu 8 ore pe zi etc... pana in momentul de fata, neintrerupt. Dar inainte de mai 1998, de prin noiembrie 1997 pana in mai 1998 am avut un contract de prestari servicii de 2 ore incheiat intre mine si o anumita societate, cu un salar micut. Un exemplar il am acasa.
Intrebarea este: 1. munca din cele 6 luni de atunci s-ar putea recunoaste la vechime? In mai anul viitor voi implini 15 ani de vechime (la noi se recunoaste vechimea, sunt angajata la stat), poate daca se recunoaste voi primi sporul de 15 ani din noiembrie 2012.
2. Cum sa ma adresez? Juristei de la locul actual de munca sa completeze cartea cu datele, sau fortelor de munca?
Din cate stiu eu, contractele de prestari de servicii nu ”aduc” vechime in munca, ci numai contractele individuale de munca. Insa daca stiti ca vi s-a oprit si virat contributia la CAS pe statul de plata si unitatea la care ati lucrat a calculat si virat contributia CAS in ceea ce va priveste - s-ar putea sa aveti castig de cauza. Totusi, chiar in aceste conditii, pentru o perioada de 6 luni lucrate cu 2 ore pe zi, sincer, la ce va asteptati?
Pentru o mai buna informare trebuie sa va adresati la Casa de pensii din judetul dvs.
Succes!
Art.16 alin.4 C.mun. prevede ca, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
In perioada respectiva era in vigoare Legea nr.83/1995 care prevedea :
Art.4 (1) din Legea nr.83/1995, persoanele care presteaza servicii in baza unor conventii civile nu dobindesc calitatea de salariat, nu beneficiaza de drepturi de asigurari sociale si nici de cele prevazute in legislatia privind protectia somerilor.
....