avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu postnatal - situatie disperata!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu postnatal - situatie disperata!

Am deschis un nou subiect legat de concediul postnatal din disperare. va rog sa ma ajutati cu un raspuns si poate si cu o solutie....

Am nascut pe 25 decembrie 2011 si m-am externat din spital pe 30 decembrie 2011 seara. am nascut prin cezariana si m-am recuperat ceva mai greu...
Pe 05.01.2012 m-am prezentat la medicul de familie pentru concediu. Inainte de sarcina nu mi-am luat nici o zi de prenatal. Medicul de familie refuza sa-mi dea concediu pe decembrie. Am fost in spital, la fel, nu vor sa-mi dea pe luna anterioara. Medicul cu care am nascut e in concediu de odihna.

Sunt debusolata complet. In lege stiu ca scrie ca medicul de familie e obligat sa-mi dea pe luna anterioara in caz de concediu de maternitate. Dar ce pot face cand ea imi spune ca a predat situatiile pe 2011?

Pot vorbi cu un alt ginecolog pentru concediu? Pot proceda altfel?

Daca nu pot lua concediul obligatoriu de 42 de zile nu pot beneficia de indemnizatie, nu? dar de stimulent?

Daca eu nu pot face nimic in acest sens poate beneficia sotul de stimulent?

va rog sa ma indrumati cumva pentru ca nu stiu ce sa mai fac!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:39, 9 Ianuarie 2012
faceti o plangere la colegiul medicilor si la CNAS.e obligatoriu sa va dea concediu postnatal.
1. Pe celalalt topic deschis de dvs.:
www.avocatnet.ro/content/for...
ati primit raspuns de la "ondino" si vi s-a precizat si baza legala.

2. Vorbiti cu cine doriti dar numai in cursul lunii ianuarie vi se poate elibera certificat de concediu de maternitate si pe decembrie.

3. Nu este obligatoriu sa luati concediu de maternitate (pre si postnatal) dar nu veti putea sa luati CCC decat dupa 42 de zile de la nasterea copilului.

4. Sotul poate beneficia de CCC sau/si de stimulentul de insertie daca in cele 12 luni premergatoare nasterii a avut venituri din salarii, activitati independente sau agricole.

5. Sotul poate beneficia de stimulentul de insertie si fara sa intre efectiv in CCC (adica va lucra si va primi salariu iar de la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale va primi stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana ce copilul implineste 2 ani) asa cum spune Ordinul MMFPS 1474/2011 :

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

@clara80,

"Sunt debusolata complet. In lege stiu ca scrie ca medicul de familie e obligat sa-mi dea pe luna anterioara in caz de concediu de maternitate. Dar ce pot face cand ea imi spune ca a predat situatiile pe 2011?

Pot vorbi cu un alt ginecolog pentru concediu? Pot proceda altfel?"

Ati putea sa o reclamati la Casa de Sanatate,dar dvs. va trebuie o solutie practica ca imediat trece luna si ramaneti fara certificat de concediu...
Asadar,mergeti la maternitatea in care ati nascut,luati legatura cu medicul obstetrician care v-a asistat la nastere si solicitati sa va elibereze acest concediu pt. perioada 25-31 decembrie 2010. Cu acest concediu reveniti la medicul de familie cu "ochelari de cal" care va va elibera concediul de lehuzie in continuare.

ps Poate reusiti sa va schimbati si medicul de familie intre timp!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie kvinto kvinto Buna ziua tuturor! daca ar putea cineva sa ma lamureasca si pe mine..acum 2 luni a nascut sotia, eu sunt cetatean roman si ea nu (are permis de sedere pentru ... (vezi toată discuția)
Prenatal alina102 alina102 buna ziua ,am si eu o intrebare la dvs sunt insarcinata in 5 luni jumate si sunt angajata incepand cu data de 09 septembrie 2013 iar data aproximativa cand voi ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie de la data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani ciurea_andrei ciurea_andrei Sunt SGP (soldat/gradat profesionist),lucrez in MAPN din 2006 si acum am devenit tatic. Sotia nu are servici si nici nu poate sa beneficieze de ... (vezi toată discuția)