avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Va rog sa-mi raspundeti pentru urmatoarea situatie:

Tata decedat in 2000.
Prin 2007 am facut succesiune partiala, doar pentru certificatul de dividente, impartiti la 3 membri ai familiei, astfel:
- nu a fost permis de catre notar sa facem succesiune doar pentru dividente, prin urmare - copiii (eu si fratele am renuntat in favoarea mamei la toate bunurile, respectiv casa, masina si dividente), dar notarul ne-a asigurat ca nu este incheiata succesiunea, chiar daca fratii au semnat in favoarea mamei, pentru toate bunurile existente. Costul pentru serviciile notarului era mult mai mare daca faceam o succesiune completa, dar in cazul nostru costul a fost de maxim 300 lei. Dar notarul ne-a spus ca va trebui sa venim iar atunci cand vom face succesiunea pentru masina sau casa. Deci, daca noi 3 - mama, fratele si sora, vrem sa vindem masina, trebuie sa facem iar o succesiune doar pentru masina.

Va rog sa-mi spuneti care este suma aproximativa pentru aceasta succesiune sau poate e mai bine sa facem succesiunea si pentru casa si pentru masina in acelasi timp?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 15:37, 11 Ianuarie 2012
Stimata doamna, notarul nu elibereaza adeverinte! Iar cotele pe care dvs le ati amintit sunt eronate! Ca mama dvs sa intre in posesia certificatului de actionar si sa vanda actiunile trebuia deschisa succesiunea chiar numai pentru acest lucru urmand ca apoi printr un supliment la certificat sa suplikentati cu restul bunurilor. Dvs renuntand in cadrul procedurii ati renuntat la tot, ca sa nu mai vorbim ca acele cote mentionate mai sus sunt gresite. Dvs impreuna cu fratele dvs aveati dreptul la 3/4 impreuna si mama la 1/4.Tot ce puteti face este acum ca mama dvs sa incheie succesiunea suplimentand masa succesorala cu celelalte bunuri. La succesiunea dupa mama dvs veti dobandi bunurile in urma dezbaterii succesiunii in cote parti egale 1/2 si 1/2. Sau din timpul vietii mama dvs va poate dona bunurile tot in cote parti egale, dvs si fratelui dvs, retinandu pentru dansa uzufructul viager.
Pentru dezabterea suplimetului nu vi se poate spune o suma deoaerece pe imobile aceasta se calculeaza la valoare de expertiza a bunului imobil dinn expertiza imobiliara pentru uzul notarilor, care se face in functie de zona, stare imobil, anul construirii.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
ContSters141818, utilizator
Probabil "adeverinta" nu este cuvantul potrivit in acest context. Cert e ca mama nu are un certificat de unic succesor sau de mostenitor. Noi copiii am dat declaratii pe proprie raspundere, acesta fiind singurul act care ne apartine in momentul de fata (declaratiile sunt incheiat in dublu exemplar).

Mama a ridicat venitul din dividentele tatalui.

In privinta cotelor mentionate trebuie sa va mai documentati. E simplu. Toate bunurile apartineau tatalui si mamei. Dupa decesul tatalui, mama oricum avea jumatate din avere. Cealalta jumatate a tatalui se imparte in doua parti egale - pentru sotie si pentru toti copiii. Asta inseamna 3/4 din avere revine mamei si 1/4 se imparte copiilor in mod egal.

Dar nu asta e important. Cineva de aici m-a lamurit foarte bine. Mama trebuie sa mearga la notar si sa solicite certificat de mostenitor.



Intrebarea mea era: cam cat o costa pe mama aceasta procedura - in conditiile in care au trecut 12 ani de la deces?

Dna mirela741 mi-ati raspuns:"Pentru dezabterea suplimetului nu vi se poate spune o suma deoaerece pe imobile aceasta se calculeaza la valoare de expertiza a bunului imobil din expertiza imobiliara pentru uzul notarilor, care se face in functie de zona, stare imobil, anul construirii."

Multumesc.


Stimata doamna, daca citeati cu atentie, am spus ca la mostenirea tatalui dvs , ca pe a mamei nu o dezbateti ca este in viata, cotele sunt de 1/4 sotia suoravietuitaore adica mama si 3/4 dvs si fratele, deci numai mostenirea tatalui, adica aceste fractii de mai sus, respectiv cotele, se defalca din 1/2 din bunul comun care apartinea tatalui dvs. Nu amestecati si partea mamei ca nu se dezbate succesiunea si dupa dansa. Ar fi interesant ce ati declarat in acele declaratii pe proprie raspundere de care faceti vorbire. Actiunile intrau in patrimoniul defunctului, deci notarul trebuia sa puna pe rol succesiunea tatalui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietar dupa renuntarea la succesiune ninasave ninasave La dezbaterea succesiunii dupa tatal meu am renuntat la tot in favoarea mamei mele ,fiind unicul copil Ce acte trebuie sa faca mama ca eu sa devin proprietar ... (vezi toată discuția)
Obtinere certificat de unic mostenitor sharky48 sharky48 As dori un sfat avizat despre cum pot obtine certificatul de unic mostenitor,in conditiile in care surorile mele au renuntat la cota lor parte din averea ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)