buna ziua.
o pers. fizica cumpara un apartament la etajul 4 intr-un bloc cu 10 etaje. ulterior , se apuca sa renoveze apartamentul si constata ca are infiltratii si scurgeri in apartament , provenite de la terasa aflata la ultimul etaj al imobilului, terasa comuna.
considerati ca este vb de viciu ascuns al vanzatorului, daca acesta anterior vanzarii apartamentului contribuia financiar alaturi de ceilalti locatari la reparatia terasei? personal consider ca nu este vb de un viciu ascuns, dar astept si alte pareri .
multumesc.
Conditiile cerute pentru existenta unui viciu ascuns sunt:
1.cumparatorul nu l-a cunoscut si, dupa imprejurari, printr-o verificare normala, dar atenta, nici nu putea sa-l cunoasca, nefiindu-i comunicat nici de catre vanzator;
2.sa fi existat in momentul incheierii contractului;
3.sa fie grav.
Daca infiltratiile au aparut ulterior achizitionarii apartamentului, datorita proastei reparatii la terasa blocului, executate de firma angajata de Asoc. de Proprietari, nu cred ca poate fi vorba de reaua-credinta a vanzatorului in acest caz.
Raspunderea poate fi antrenata si atunci cand vanzatorul nu a cunoscut existenta viciului (Trib Bucuresti, decizia 151 / 1990 – Culegere de practica judiciara pe anul 1990)
Totusi, in cazul dat, viciul nu afecteaza folosirea destinatiei sale - asadar, o actiune redhibitorie ar trebui respinsa, dar o actiune estimatorie ar putea fi admisa, pentru restituirea de catre vanzator a unei parti din pret.
Ramane de stabilit cu cat s-ar fi diminuat pretul imobilului daca acest viciu ar fi fost cunoscut - viciul trebuie sa fie atat de grav incat sa faca imobilul impropriu folosirii lui sau sa ii diminueze valoarea de intrebuintare atat de mult incat vanzatorul n-ar fi cumparat daca l-ar fi cunoscut sau ar fi platit un pret cu mult-mult mai mic.
Fiind un apartament situat la etajul 4 din 10 e probabil ca infiltratiile sa nu fie atat de grave incat sa afecteze folosirea bunului si, probabil, nici pretul n-ar fi fost diminuat cu prea mult. Cumparatorul trebuie sa fi stiut cand a fost construit imobilul (blocul) iar daca acesta este foarte vechi... se poate presupune ca s-ar fi putut gandi la eventuale probleme. Daca atunci cand a cumparat apartamentul nu prezenta ”urme” de infiltratii ramane de discutat, iar daca prezenta pe undeva si, totusi, a cumparat, cred ca nu se mai pune problema viciului...
Poate ca ar fi necesara o expertiza...
Vicii ascunse?
xlalay
Buna ziua, am cumparat recent un apartament la ultimul nivel al unui bloc cu 3 etaje. La data cumpararii am intrebat daca are probleme cu infiltratiile si mi ... (vezi toată discuția)