avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... consilierul juridic poate fi si presedinte de sindicat?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

consilierul juridic poate fi si presedinte de sindicat?

Va deranjez si eu cu o intrebare:consilierul juridic al unei institutii poate si presedinte de sindicat?
Art. 10 din Legea nr.514/2003 prevede ca , exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibila cu :
f) alte incompatibilitati prevazute de lege sau rezultate din conflict de interese, in conditiile legii.

Parerea mea este ca un consilier juridic poate fi presedinte de sindicat numai daca raporturile sale de munca sau de serviciu sunt suspendate pe perioada cat îndeplineste o funcţie de conducere salarizate în sindicat.
Madalina81 a scris:

Va deranjez si eu cu o intrebare:consilierul juridic al unei institutii poate si presedinte de sindicat?


Atata timp cat respectivul consilier juridic nu indepliniste in institutia in care este incadrat deja pe o functie de conducere, el poate fi ales ca presedinte de sindicat.
Si in cazul unui litigiu de munca , cum se va descurca acel consilier juridic????
in cazul unui litigiu de munca vorbim despre sindicat, nu despre acel consilier juridic. Daca el are sprijinul colegilor asociati in sindicat, lucrurile nu sunt chiar atat de grave. In plus, s a retinut gresit ideea ca in general sindicatul este intr un confi ct cu angajatorul. Sindicatul poate folosi o multime de instrumente diplomatice lsi legale prin care sa nu lasa un conflcit deschis intre el si angajator.
Consilierul juridic poate fi presedinte de sindicat dar contractul sau individual de munca va fi suspendate pe perioada cat îndeplineste o funcţie în sindicat .

Alte discuții în legătură

Functionarul public poate fi lider de sindicat? adabia adabia Consilierul juridic, angajat al unei institutii, poate fi liderul sindical al angajatilor din acea institutie??? Mentionez ca acest consilier juridic este ... (vezi toată discuția)
Lider de sindicat Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Poate un consilier juridic al unei institutii sa fie lider de sindicat al angajatiilor institutiei in care lucreaza (vezi toată discuția)
Consilier juridic, incompatibilitati popescu marcela popescu marcela Buna ziua, Angajat cu CIM de 8 ore in functia de consilier juridic pot sa am un CIM cu timp partial , tot ca si consilier juridic la o alta societate? Pot cu ... (vezi toată discuția)