avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Recuperare TVA platit in doua state UE (Romania, ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Recuperare TVA platit in doua state UE (Romania, Italia)

Buna ziua,
In calitate de PF am achizitionat in mai 2011 o masina noua de la Porsche Romania, platind TVA-ul aferent (24%), am inmatriculat-o in Romania, dupa care am adus-o in Italia. Eu sunt rezident in Italia de mai mult de 1 an, iar conform unei normative UE in vigoare de anul trecut (2011), nu pot detine o masina inmatriculata in Romania. Deci, sunt obligata sa inmatriculez masina in Italia. Problema este urmatoarea: masina fiind "noua" mi s-a spus ca trebuie sa platesc TVA-ul aferent in Italia (21%).
As vrea sa stiu cum trebuie sa procedez din momentul in care voi plati si in Italia TVA-ul (daca eu am platit deja in Romania!). Exista posibilitatea de a recupera TVA-ul platit in Romania dupa ce platesc TVA-ul in Italia? Care este procedura (carei autoritati ar tebui sa ma adresez, cat dureaza de obicei acest proces).
Va multumesc anticipat.
Cu stima
Cel mai recent răspuns: GEORGIANAION , utilizator 13:51, 17 Ianuarie 2012
As vrea sa stiu daca dupa o saptamana inca nu am primit niciun raspuns la aceasta problema (URGENTA), mai am sanse sa primesc raspuns!!!! Va multumesc
traduceti factura in limba italiana si astfel demonstrati autoratatilor de acolo ca s-a platit tva in romania la achizitia autovehiculului, iar in cazul dvs. este vorba de o schimbare de resedinta si nu de o achizitie intracomunitara de autovehicule noi taxabila in italia.

codul fiscal al romaniei este in conformitate cu legislatia europeana si asa ar trebui sa fie si cel italian.
in romania avem:


pct. 80^1 din normele de aplicare:

(1) În aplicarea prevederilor art. 156^3 alin. (3) din Codul fiscal, în cazul persoanelor care realizează achiziții intracomunitare de mijloace de transport, organele fiscale competente trebuie să analizeze dacă din documentația care atestă dobândirea mijlocului de transport rezultă că acesta se încadrează sau nu în categoria mijloacelor de transport noi însensul art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal și dacă se datorează sau nu taxa aferentă respectivei achiziții intracomunitare în România, astfel:
a) în cazul în care achiziția intracomunitară este realizată de orice persoană care nu este înregistrată și care nu avea obligația să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent dacă este sau nu înregistrată conform art. 153^1 din Codul fiscal, și în urma analizei rezultă că mijlocul de transport este nou, organele fiscale competente vor elibera, la solicitarea acestei persoane, un certificat din care să rezulte:
[...]
2. fie că nu se datorează taxa:
[...]
(ii) în situația transferului unui mijloc de transport nou din alt stat membru în România de către o persoană neimpozabilă cu ocazia unei schimbări de reședință, dacă la momentul livrării nu a putut fi aplicată scutirea prevăzută la echivalentul din legislația altui stat membru a art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, având în vedere că respectivul transfer nu determină o achiziție intracomunitară de bunuri în România;

mult succes!
Multumesc foarte mult pentru raspuns! sper sa fie valabil si in Italia ceea ce prevede codul fiscal roman!
In cazul cetatenilor straini stabiliti in Italia, inmatricularea autoturismului cumparat dintr-o alta tara trebuie facuta in termen de 1 an de la achizitionarea resedintei pe teritoriul italian.
Procedura de inmatriculare si conditiile ce trebuie indeplinite pentru a nu plati TVA si in Italia le gasiti aici:
[ link extern ]
[ link extern ]
Autovehicole deja inmatriculate la pagina 12:
[ link extern ]
[ link extern ]
Succes!
L.C.

Un pliant cu informatii utile:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Multumesc mult pentru informatii.
Am fost deja la "Ufficio della Motorizzazione" in Italia si mi s-a zis ca trebuie sa platesc TVA-ul in Italia altfel nu se poate realiza inmatricularea. Insa dupa parerea mea este absurd sa platesc TVA-ul inca o data aici dupa ce a fost platit in Romania, mai ales ca in situatia mea nu este vorba despre o achizitie intracomunitara, ci despre un transfer al unui bun achizitionat in Romania (pentru motiv de schimbare rezidenta din Romania in Italia).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara autoturism Iulian MANEA Iulian MANEA In cazul cumpararii unui autoturism dintr-un stat membru UE acesta se factureaza cu sau fara TVA? (vezi toată discuția)
Urgent declaratia 301 decont special de tva consela consela URGENT Am o mare nelamurire-- in data de 05.01.2011 o firma platiroare de tva inregistrata in registrul operatorilor intracomunitara a facut o achizitie ... (vezi toată discuția)
Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)