avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Citare parat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Citare parat

Buna seara,
In procesul de incredintare minor, s-a admis cererea mamei, tatal biologic depunand cerere reconventionala pentru vizita minor in tara si in strainatate; s-a disjuns cererea reconventionala- a aparut un nou dosar, mama devenind parata.
Acum, citesc pe site-ul judecatoriei ca tatal cere , banuiesc, program de vizita, prin ordonanata presedintiala, cu termen foarte apropiat.
1.Mama trebuie sa primeasca citatie pentru aceasta judecata?
2.Instanta care se pronunta este aceeasi ca la procesul de fond?
3.Mama nu trebuie sa-si pregateasca apararea?
4.In cat timp se judeca ordonanta presedintiala?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:47, 10 Ianuarie 2012
Ordonanta presedintiala are efecte numai pe perioada desfasurarii procesului de incredintare . Dupa finalizarea acestuia va fi nevoie de un nou program .Instanta nu este aceeasi, fiind un nou dosar dar poate intamplator sa va judece acelasi judecator fiind vorba de procese cu minori si familie.Mama va fi citata , poate cere probe, poate formula intampoinare poate sa spuna ce parere are in legatura cu programul solicitat.Dac ase vor administra probe cu ancheta sociala, martori, ordonanta poate dura , numai ca se vor stabili termen mai scurte decat la cele de drept comun.
Multumesc.
Dar incredintarea s-a terminat la termenul trecut, trebuie sa soseasca comunicarea.
S-a facut un nou dosar, cu cererea reconventionala, care are ca obiect tocmai programul de vizita.
Pe baza acesui dosar a cerut domnul ordonanta, fiindca problema cu comisia rogatorie este de durata si el vrea sa ia copilul la el cand vine, scurt, in vizita, la interval de 3-4 luni.
1.Programul de vizitare poate fi solicitat doar de acela caruia nu i s-a incredintat copilul, de aceea a depus paratul cerere reconventionala.

2.Poate este vorba de o alta cerere a paratului, depusa anterior formularii cererii reconventionale, care a primit termen de-abia acum, daca procesul dvs. de incredintare este facut pe calea dreptului comun.

Daca si in cazul dvs. a fost vorba de o incredintare vremelnica a minorului, pe cale de ordonanta presedintiala, atunci s-ar explica de ce noul dosar format este tot privitor la un program vremelnic.

3.Urmeaza sa administrati probatorii si dvs., deoarece nu sunt luate in considerare (decat tangential) cele administrate in procesul de incredintare.
Diferenta este ca termenele sunt mai scurte, iar probele administrate sunt mai ales acelea care nu determina prelungirea prea mult a duratei de solutionare a cauzei, dat fiind ca nu se pronunta decat o solutie temporara.

4.Veti primi citatie, dar este bine sa va prezentati oricum la proces, chiar daca dovada de comunica nu ajunge la dvs.
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
ContSters234722, utilizator
Pe site-ul judecatoriei, dosarul de ordonanta presedintiala este depus in ianuarie a.c., incredintarea s-a facut in decembrie anul trecut prin proces normal.
Cererea reconventionala a dansului s-a constituit intr-un nou dosar, de vizita minor, care are primul termen in februarie a.c.
Termenul pentru O.P. este ianuarie a.c.
In cererea reconventionala, solicita luarea minorului in toate vacantele, integral, in strainatate, unde locuieste la o cunostinta si nu are venituri, iar in tara, solicita weekendurile de vineri pana duminica.

1.Poate cere O.P. doar pentru vizitele cand vine ocazional in tara?
2.In situatia in care exista un proces in derulare intre parti cu acelasi obiect, parata poate cere amanarea pentru pregatirea apararii?
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
Martonze, utilizator
1.Da, reclamantul poate sa ceara stabillirea unui program de vizitare al minorei dupa cum doreste. Evident, este posibil ca instanta sa modifice, in urma probelor ce se vor administra, acel program cerut. Puteti depune intampinare in acel dosar.

2.Aveti dreptul sa amanati procesul un termen pentru a va angaja aparator. Mai ales ca procesul este in ianuarie, iar dvs. inca nu ati primit citatia.

Alte discuții în legătură

Vizita minor amma7878 amma7878 Fostul sot mi-a deschis in urma cu cateva luni proces pt vizita minor.De ce acum dupa aproape 5 luni ,dupa ce au fost cateva termene,imi mai deschide inca un ... (vezi toată discuția)
Stabilire program vizitare minor georgescu_ro georgescu_ro buna ziua, am si eu o intrebare... In urma unui concubinaj a rezultat un copil care in prezent are 5 ani (eu fiind tatal). in urma neintelegerilor dintre mine ... (vezi toată discuția)
Cate ordonante presedintiale se pot introduce pe rolul instantei pana la judecarea fondului? Ecaterinaa Ecaterinaa Buna seara ! Din pacate sunt nevoita sa revin iar si iar, cu \"surprize\" de natura juridica, la care nu m-am gandit niciodata si pentru rezolvarea carora ... (vezi toată discuția)