Buna ziua.
Este obligata conducerea unei institutii sa ii acorde timp liber, unui salariat care a reclamat institutia, pentru a participa la proces in calitate de reclamant?
In baza citatiei primite de la instanta respectiva, vi se va motiva absenta de la locul de munca, dupa ce veti face dovada ca v-ati prezentat la proces (vi se semneaza dovada de citare de catre judecator si vi se stampileaza la registratura).
Nu are citatie salariatul respectiv si lipseste destul de des de la serviciu pentru acest motiv. Locul sau de munca este un loc unde se desfasoara activitate cu publicul si ori de cate ori lipseste trebuie sa il inlocuiasca un alt salariat. Ce repercursiuni sunt asupra conducerii daca nu-i mai aproba plecare de la serviciu pentru acest motiv?
Nu are citatie pentru ca are termen in cunostinta, avand in vedere ca el este reclamantul. Solicitati sa isi motiveze absenta, el trebuie sa faca dovada ca a fost in instanta. Poate solicita instantei sa-i comunice o copie de pe incheierea de sedinta, unde se consemneaza faptul ca a fost sau nu prezent in instanta.
Stim ca este prezent in sala de judecata, pentru ca participa si reprezentantul institutiei. El a deschis mai multe procese cu institutia noastra. Am dori sa stim daca suntem obligati sa-i acceptam lipsa de la serviciu de fiecare data. Unde gasesc in legislatie conditiile de invoire pentru astfel de cazuri?
Se justifica lipsa lui de la serviciu, dar daca se dovedeste ca actioneaza cu rea-credinta institutia, solicitati reprezentantului institutiei sa invoce lipsa interesului judiciar a reclamantului si chiar aplicarea unei amenzi judiciare de catre instanta de judecata. Bineinteles, in situatia in care se justifica acestea.