avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... motivare absenta de la serviciu cu citatie la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

motivare absenta de la serviciu cu citatie la judecatorie

Am o situatie speciala la job. In sensul ca, avem o angajata ( fct public) care si-a facut o cerere de concediu fara plata. Aceasta, i s-a refuzat, pentru ca, nu a depus nici o motivare in sustinerea cererii. ulterior, a revenit la adresa( nu se prezinta la job) si a motivat care are de mers la niste procese, in care are calitatea de parte reclamanta.
Intrebarile mele sunt:
1. daca imi aduce citatie ca in ziua X, a avut un proces, sunt obligat sa-i motivez absenta?
2. simplul fapt ca prezinta citatia, este de ajuns, sau trebuie sa-mi faca si dovada faptului ca s-a prezentat la proces?
3. care sunt articolele de lege care reglementeaza aceste probleme, ca nu le gasesc....
Din cate stiu eu, obligativitatea de a te prezenta la proces, este atunci cand ai calitatea de martor, si in procesele de divort...dar, stiam ca iti da judecatorul ceva adeverinta ca te-ai prezentat la proces....
ma poate ajuta cineva? :)
Cel mai recent răspuns: Marius Rujan , utilizator 09:31, 10 Mai 2010
Instanta de judecata ,cand justitiabili solicita dovada de prezenta la termen de judecata ,completeza fie direct pe citatie data ,dosar,ora ,semneaza si dispune aplicarea de stampila,fie pe formular existent la grefa
asa cred si io....dar, scrie undeva in lege treaba asta? imi trebuie motivarea legala.... :)
Este valabila motivarea absentei daca judecatorul semneaza pe citatia reclamantului ca prezenta in sala, data , ora etc.
Are valoarea ca si autoritate, dupa cum si dovada medicala ,dovada eliberata de organul de cercetare,de urmarire penala,sunt legal acceptate pentru a motiva absenta
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
ynocentta, utilizator
Pentru cereri de concediu odihna, CFS, invoiri, nu este necesar , in mod expres, o motivare a cererii. Respingerea cererii se poate face numai pe motive de necesar de productie, respectiv neacoperirea personalului.
Se motiveaza ca obligatie, numai martorii in procesele penale cu citatie pentru data respectiva si confirmarea prezentei la proces. Inculpatii nu beneficiaza de acest regim si se prezinta din propriul timp liber. Tot din timpul lor liber se prezinta si inculpatii sau martorii in procese civile.
Daca esti martor in proces civil poti sa ceri, de la cel ce te-a citat, plata timpului pierdut.
Cazul concret, prezentat aici, trebuia sa i se aprobe cererea, daca sarcinile de serviciu permiteau acest lucru, indiferent de motivarea cererii.
Daca cererea s-a respins fara o motivare temeinica a angajatorului, se poate intra in sfera penalului, si anume abuz in serviciu.

Alte discuții în legătură

Suspendare din motive personale mira55 mira55 VREAU SA STIU DACA DUPA CE AM AVUT RAPORTURILE DE SERVICIU SUSPENDATE DE DREPT, DIN MOTIVE MEDICALE, POT SA MA SUSPEND DIN FUNCTIE DIN MOTIVE PERSONALE, PE O ... (vezi toată discuția)
Functionari publici penca_claudiu penca_claudiu Buna ziua , am si eu o problema , sotia mea lucreaza intr-o primarie din tara , unde a avut calitatea de personal contractual , in luna iulie a dat examen ... (vezi toată discuția)
Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public MYRELA72 MYRELA72 pentru ce perioada se poate suspenda raportul de serviciu a unui functionar public pentru plecare din tara cu un alt contract de munca ? (vezi toată discuția)