avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... motivare absenta de la serviciu cu citatie la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

motivare absenta de la serviciu cu citatie la judecatorie

Am o situatie speciala la job. In sensul ca, avem o angajata ( fct public) care si-a facut o cerere de concediu fara plata. Aceasta, i s-a refuzat, pentru ca, nu a depus nici o motivare in sustinerea cererii. ulterior, a revenit la adresa( nu se prezinta la job) si a motivat care are de mers la niste procese, in care are calitatea de parte reclamanta.
Intrebarile mele sunt:
1. daca imi aduce citatie ca in ziua X, a avut un proces, sunt obligat sa-i motivez absenta?
2. simplul fapt ca prezinta citatia, este de ajuns, sau trebuie sa-mi faca si dovada faptului ca s-a prezentat la proces?
3. care sunt articolele de lege care reglementeaza aceste probleme, ca nu le gasesc....
Din cate stiu eu, obligativitatea de a te prezenta la proces, este atunci cand ai calitatea de martor, si in procesele de divort...dar, stiam ca iti da judecatorul ceva adeverinta ca te-ai prezentat la proces....
ma poate ajuta cineva? :)
Cel mai recent răspuns: Marius Rujan , utilizator 09:31, 10 Mai 2010
Marius Rujan a scris:

Daca cererea s-a respins fara o motivare temeinica a angajatorului, se poate intra in sfera penalului, si anume abuz in serviciu.

hmm, da, pentru o zi, doua, nu se face gaura in cer, dar cand ceri "2 sau 3saptamani, incepand cu ziua de maine", pe motiv ca ai un proces, si nu ai avocat...si-ti tre vreme ca sa-ti pregatesti pozitia procesuala....?
Dupa cum am specificat, persoana este fct public. si legea nr. 188/1999, prevede:
"ART. 95
(1) Raportul de serviciu se suspendă la iniţiativa funcţionarului public în următoarele situaţii:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, în condiţiile legii;
b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
c) desfăşurarea unei activităţi în cadrul unor organisme sau instituţii internaţionale, în alte situaţii decât cele prevăzute la art. 94 alin. (1) lit. c);
d) pentru participare la campania electorală;
e) pentru participarea la grevă, în condiţiile legii.
(2) Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivată a funcţionarului public, pentru un interes personal legitim, în alte cazuri decât cele prevăzute la alin. (1) şi la art. 94 alin. (1), pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 6 luni, fără ca perioadele cumulate de suspendare să depăşească 3 ani în cariera funcţionarului public în cadrul aceleiaşi autorităţi sau instituţii publice. Conducătorul autorităţii sau instituţiei publice nu poate aproba cererea de suspendare a raportului de serviciu al funcţionarului public dacă interesul personal legitim este justificat prin desfăşurarea de activităţi remunerate pe perioada suspendării raporturilor de serviciu.
(2^1) Suspendarea raportului de serviciu se solicită în scris şi motivat de funcţionarul public, se aprobă de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), numai pe baza unor documente justificative.
(3) Cererea de suspendare a raportului de serviciu se face în scris, cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte de data când se solicită suspendarea
, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (1) lit. e), când cererea de suspendare se face cu 48 de ore înainte de declanşarea grevei.
(4) Suspendarea raportului de serviciu se constată în cazurile prevăzute la alin. (1) şi la art. 94 alin. (1), precum şi în alte cazuri reglementate prin legi speciale, respectiv se aprobă în cazul prevăzut la alin. (2), prin act administrativ al persoanei care are competenţa numirii în funcţia publică.
(5) Dispoziţiile art. 94 alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi pentru cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2)."
eu zic....daca esti martor intr-un proces civil nu-ti trebuie 2-3 sapt......de repaus...........mie imi miroase a chiul.....;)
Discutia a fost despre concediu fara plata, nu despre suspendarea raportului de serviciu, sau a contractului de munca. Conform Codului Muncii, contractul individual de munca se supenda de drept (concediu medical), la initiativa angajatorului(somaj tehnic), sau la cererea salariatului (C.M., Titlu II, cap IV). Deci, suspendarea este o rezultanta, o consecinta a unei actiuni. Prima data se aplica solicitarea , apoi apare consecinta, suspendarea.
Care este relevanta faptului, ca salariatul solicita CFS ca sa salveze planeta de la incalzirea globala, sau ca sa faca sex cu amanta? Oricum motivatia va fi una pur tehnica, de bun simt, si de cele mai multe ori nereala.
Consecinta pentru angajator este aceeasi in toate cazurile, salariatul nu primeste bani pe ziua respectiva.
Salariatul. poate foarte bine sa nu vina la serviciu, sa ia nemotivata, nu este nicio problema, CM , Titlu II, Cap. V nu mai prevede incetarea contractului de munca pentru absente, CFS-ul este o actiune de bun simt a salariatului, care pune in garda angajatorul ca nu va veni la serviciu.
Aici intervine grandomania unor angajatori, sau sefi, care vor sa fie ei mai presus de orice, si sa vina lumea la ei ca la Inalta Poarta, cu telemele si peschesuri, ca sa vada lumea cine sunt ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare din motive personale mira55 mira55 VREAU SA STIU DACA DUPA CE AM AVUT RAPORTURILE DE SERVICIU SUSPENDATE DE DREPT, DIN MOTIVE MEDICALE, POT SA MA SUSPEND DIN FUNCTIE DIN MOTIVE PERSONALE, PE O ... (vezi toată discuția)
Functionari publici penca_claudiu penca_claudiu Buna ziua , am si eu o problema , sotia mea lucreaza intr-o primarie din tara , unde a avut calitatea de personal contractual , in luna iulie a dat examen ... (vezi toată discuția)
Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public MYRELA72 MYRELA72 pentru ce perioada se poate suspenda raportul de serviciu a unui functionar public pentru plecare din tara cu un alt contract de munca ? (vezi toată discuția)