avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata zi libera pentru prezentarea in instanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata zi libera pentru prezentarea in instanta

Buna ziua,
Am urmatoarea problema: locuiesc in orasul X si trebuie sa ma prezint in orasul Y la un proces in care eu sunt reclamant. Angajatorului ii aduc adeverinta semnata de judecator si stampilata cu stampila tribunalului in care se adevereste ca in data D am fost in instanta. Intrebarea mea este: angajatorul este obligat sa ma plateasca in ziua respectiva? Si daca da, in baza carei legi? Mentionez ca in adeverinta de la tribunal scrie ca am fost in instanta pana la ora 11, dar fiind la 300 km de locul de munca nu puteam sa ajung in timp util la servici.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: marushk , utilizator 07:35, 16 Octombrie 2008
Angajatorul nu este obligat sa va platesca acea zi libera pentru ca ati fost absent motivat.
Nu este nimeni obligat sa va plateasca pentru zilele in care dvs absentati ca sa va judecati=D>
Daca sunteti reclamant inseamna ca dvs ati avut initiativa judecatii. Martorii sunt singurii participanti la proces care conform art. 200 al. (1) Cod procedura civila, pot cere sa li se plateasca "cheltuielile de drum si sa fie despagubiti dupa starea sau indeletnicirea lor si potrivit cu departarea domiciliului si timpul pierdut".
Trebuie sa ii solicitati angajatorului sa va aprobe cate o zi de concediu de odihna sau concediu fara plata ca sa va puteti ocupa de procesul respectiv, dar nu aveti cum sa-i pretindeti ca sa va plateasca.
Prezentarea dvs. in instanta este o problema personala. Nu ati fost in interes de serviciu si angajatorul nu este obligat sa va plateasca ziua. Adeverinta de la tribunal e buna pentru a nu fi lipsa nemotivata.
Puteti face o cerere de invoire, de concediu fara plata sau de recuperare (la care atasati adeverinta) si ramane ca angajatorul sa hotarasca. Aceste situatii ar trebui sa fie in CCM la nivel de unitate sau in Regulamentul intern.
prezenta dv. in instanta nu a fost in interes de serviciu,ca atare societatea la care sunteti angajat nu este obligata sa va plateasca ziua in care nu ati fost prezent.

solicitati o zi de concediu fara plata sau o zi de CO(concediu odihna)
Va multumesc tuturor pentru raspuns. Acum lucrurile sunt clare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezentarea in justitie VS57SNI VS57SNI As dori sa stiu ,daca poate cineva sa ma ajute,daca angajatorul are obligatia sa ma invoiasca (cu plata sau fara plata)in ziua cand sunt citat la tribunal la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata! cata26 cata26 Buna ziua! Va-s ruga sa ma sfatuiti in ce consta cheltuieli de judecata!Am avut un litigiu de munca pe care le am cistigat!Mentionez ca mam deplasat la ... (vezi toată discuția)
Zi de munca platita normal? sorintm sorintm Buna ziua,as dori sa stiu daca in cazul in care am primit o citatie de la judecatorie,ziua de munca in cauza este zi platita normal?O sa-mi anunt sefii de ... (vezi toată discuția)