avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... actiune in constatare sau ???
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

actiune in constatare sau ???

Buna ziua. Va retin si eu atentia putin, cu o problema juridica pe care o intampin. Ma aflu in situatia de a avea un teren, pe care l-am dobandit prin contract de vanzare-cumparare in anul 2006, (eu fiind persoana juridica), teren catalogat la vremea respectiva, precum si anterior, cat timp a fost detinut de vechiu proprietar ca fiind TEREN ARABIL IN INTRAVILAN, fapt ce rezulta si din CF, si impozitat ca atare. Totusi, de anul trecut, odata cu emiterea deciziei de impunere, acesta este catalogat drept teren in intravilan, si impozitat ca terenurile intravilane pentru constructii, ceea ce inseamna un impozit enorm fata de cel vechi. Mai mentionez ca terenul respectiv nu are absolut niciun fel de utilitati, nu are nici macar vreo cale de acces, cu atat mai mult cu cat pe deasupra acestuia trec si doua tevi , deci niciodata aici nu se va putea construi. Mai mentionez si faptul ca, de cand exista acest teren, el a fost folosit DOAR in scopuri agricole. Desi am contestat decizia de impunere a finantelor, raspunsul a fost negativ desigur, motivand ca a lipsit motivarea noastra in drept. Acum as dori sa ma indrept pe calea instantei, cu actiune in constatare m-am gandit eu, a faptului ca respectivul teren este arabil in intravilan, si suntem dispusi sa facem si expertize, orice este necesar. Dar....intrebarea mea este...SE POATE? (Apropos, am achitat impozitul, pentru a nu aparea penalitati si altele)
Va multumesc frumos daca puteti sa imi dati vreo idee.
Cel mai recent răspuns: nyusziful , utilizator 15:36, 11 Ianuarie 2012
pentru a vi se putea da un raspuns trebuie consultat dosarul in speta. in principiu se poate. trebuie sa atacati in instanta decizia de impunere.nu conteaza ca ati achitat-o , deoarece este executorie de drept.
asta as pute o face pe contencios administrativ. insa eu ma gandeam, oare nu as putea merge la instanta de civil, sa solicit prin actiune in constatare, sa se constate ca terenul respectiv este arabil in intravilan, si nu intravilan constructii asa cum cred ei?
ca este intravilan sau extravilan rezulta dintr-un act administrativ, pe care puteti sa-l contestati daca rezulta din acte altceva. nu puteti decat pe contencios. actiunea pe civil este inadmisibila.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Daca ati facut dovada categoriei de folosinta a terenului prin extras de carte funciara pentru informare, respectiv ramul de cultura specificat in mod experes in extras, iar circa financiara de raz de competenta nu a tinut cont de aceata, atunci numai prin instanta si expertiza judiciara se poate stabili pe cale contencioasa.
Succes
situatia este putin ciudata in dosarul acesta. intrucat, dupa decizia de impunere prin care ne este catalogat terenul ca fiin intravilan cu destinatie pt constructii, desigur, s-a contestat decizia respectiva, contestatie solutionata printr-o dispozitie, care o respinge ca fiind nemotivata in drept. se arata intr-adevar ca se poate contesta raspunsul la instanta de contencios administrativ. s-au trimis si documentele cerute de organul fiscal, din care sa reiese ca obiectul de activitate al societatii este in statut: agricultura, precum si ca au fost inregistrate in evidenta contabila venituri si cheltuieli din desfasurarea obiectului de activitate.
nu stiu cum sa o mai iau :-<

Alte discuții în legătură

Este posibila transformarea unui teren extravilan intr-unul intravilan? ale15 ale15 Buna. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o privinta. Bunica mea detine un teren la tara (12ari), la iesirea din sat. Acesta nu este intabulat, dar are ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare impozit teren nenea toto nenea toto buna ziua am in orasul PITESTI un teren care l-am dobandit prin cumparare de la Bunica si care a fost incadrat la Curti /constructii La impunere pentru ... (vezi toată discuția)
Nelamurire teren intravilan anda73 anda73 buna seara,am o dilema referitoare la un teren.Pe actul de vanzare cumparare scrie teren intravilan agricol,dupa care s-a facut cadastrul unde apare teren ... (vezi toată discuția)