avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna

Buna ziua,

O SC cu sediul in localitatea X, urmeaza sa execute o lucrare intr-o localitate Y aflata la o distanta de aprox. 100 km fata de localitatea X, localitate unde se afla sediul beneficiarului. Lucrarea ar urma sa se extinda pe o perioada de timp mai lunga. In cazul in care ar angaja unele persoane avand domiciliul in localitatea Y, aceste persoane ar avea drept pentru diurna avand in vedere ca aceste persoane ar desfasura activitatea in localitatea de domiciliu dar totusi localitatea se afla la o distanta de aproximativ 100 de km fata de sediul firmei. Mai exact in ce conditii se poate acorda sau exista obligatia de a acorda diurna: in cazul in care angajatul se afla la o distanta x fata de domiciliu, sau fata de sediul firmei? Sau alte conditii?
In cazul in care va angaja persoane din localitatea Y , se poate mentiona in contractul de munca ca locul muncii va fi la sediul/domiciliul clientului si nu la sediul firmei angajatoare? In aceasta situatie firma angajatoare mai are obligatia de a acorda diurna?
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
mihaela495, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:14, 10 Ianuarie 2012
Baza legala este art. 44 Codul muncii - salariatul delegat are dreptul si la o indemnizatie de delegare. Conform art. 43 Codul muncii delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Intrebarea esentiala este: in contractul individual de munca unde este stabilit locul de munca? Daca este stabilit la sediul societatii, in loc. X, avem delegare si ii dati diurna.
O solutie ar fi infiintarea unui punct de lucru in loc. Y.....

Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
ART. 9 din Anexa 1 la HG nr.1860/2006 prevede :
Persoana aflată în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă primeşte o indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare de 13 lei, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea.

Pentru sectorul privat, diurna maxima poate fi de 2,5 x 13 ... astfel, in conformitate cu prevederile art.21 alin.(3) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
....
b) suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;
.......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot acorda diurna? vdeny vdeny Buna ziua, O firma prestatoare de servicii in domeniul constructiilor, cu sediul in Pitesti, poate acorda diurna salariatilor care se deplaseaza intr-o ... (vezi toată discuția)
Diurna pentru deplasari interne ruxandram ruxandram Buna ziua, Angajatorul meu urmeaza sa ma trimta la o deplasare interna timp de 2 zile, fara cazare(noatea revin in orsaul de domiciliu si plec din nou a doua ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna Full Cost Visibility S.r.l. Full Cost Visibility S.r.l. Buna ziua, am urmatoarea situatie: 1. Un angajat cu timp partial de 2h/zi poate beneficia de diurna? Care este valoarea acesteia si dupa cati km distanta fata ... (vezi toată discuția)