avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Suspendarea platii pensiei de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Suspendarea platii pensiei de urmas

Buna ziua,
Am si eu o problma legata de pensia de urmas pe care o primea bunica mea-a primit-o pana in luna noiembrie.
Conform deciziei pe care am primit-o la inceputul anului,din cauza faptului ca in perioada 01.12.2008-30.11.2011 s-a platit si s-a incasat necuvenit aceasta pensie.Plata necuvenita a fost generata de cumulul pensoei de urmas cu pensia pentru limita de varsta,iat acum bunica mea este in situatia in care trebuie sa plateasca aproape 17.000lei(noi).
Problema este ca inainte sa moara bunicul meu-penteu ca de la el primea acesta pensie,ea avea pensia ei.Deci avea un venit.Presupunand si ca in 2008,la varsta de77 de ani a indeplinit conditiile si i s-a acordat pensia pentru limita de varsta-pensia de urmas nu trebuia sa se suspende,sau sa inceteze plata de drept?
Sunt intr-o situatiie disperata pentru ca imi este f frica sa-i spun bunici mele.
In spranta ca s va gaso cineva sa ma ajute,

Va multumesc si va urez o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:26, 12 Ianuarie 2012
In situatia de fata plata pensiei pentru limita de varsta sau plata pensiei de urmas nu putea nici sa se suspende, nici sa inceteze. De ce? Pai pentru ca bunica dvs. indeplinea conditiile pentru a beneficia atat de pensie de urmas, cat si de pensie pentru limita de varsta.

Problema este ca, in sistemul public de pensii, nimeni nu poate beneficia atat de pensie proprie cat si de pensie de urmas. Potrivit art. 74 din Legea nr. 19/2000, bunica trebuia sa opteze pentru cea mai avantajoasa pensie. Debitul este corect stabilit iar retinerea se va face din pensie, o treime lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debit constituit din drepturi de pensie incasate necuvenit alex_bigfish alex_bigfish Buna . Soacra mea in virta de 62 ani beneficia de pensie de urmas valoare de 327ron si pensie de colectiv in valoare de 266ron, [u][b]in data de 24.02.2012 a ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi necuvenite, pensie de urmas (debit) ContSters71560 ContSters71560 Buna, Am nevoie de ajutor.In data de 02.02.2010 m-am angajat cu carte de munca.Fiind studenta si avand mama decedata beneficiam de o pensie de urmas.Pensia ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas a mamei stelutaracu stelutaracu Tatal meu a decedat in anul 2006 (el a beneficiat de pensie din cadrul asigurarilor de stat si pensie de veteran de razboi). In urma acestui eveniment , mama ... (vezi toată discuția)