avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea individuala din motive care nu tin de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea individuala din motive care nu tin de persoana salariatului

Am fost angajate mai multe persoane pe aceeasi functie iar unele persoane aveau referate pentru greseli. In momentul de fata am primit notificare de concediere cu art. 65 alin.1 din legea 53/2003 doar 2 persoane ( care nu avem nici un referat). Mentionez ca am trecut de perioada de proba si am avut mai multe examene pe care le-am promovat. Celelate persoane care sunt angajate pe aceeasi functie au ramas. Au mai fost concediati si de pe o alta functie in acelas timp cu noi . In total suntem mai mult de 10 persoane.Cat de corecta este aceasta concediere si daca se mai poate face ceva? Este individuala sau colectiva? In notificare scrie individuala dar in realitate pare a fi colectiva.
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
demnitate, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:36, 10 Ianuarie 2012
concedierea colectiva se apreciaza in functie de nr de salariati concediati intr-un interval de timp de 30 de zile .
singura varianta pe care o aveti este sa asteptati finalizarea procedurii de concediere si apoi sa contestati decizia primita in termen de 45 de zile de la comunicare.
Ca sa stim daca este vorba despre o concediere colectiva ar trebui sa stim care este numarul total de salariati ai angajatorului ? ... in acest sens, avem :

Art. 68 C.mun.
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Închidere activitate - concediere colectiva Cristinaiatan Cristinaiatan Suntem o firma mică și am dispus închiderea activității punctului de lucru. Dacă numărul total al angajaților este de 4 și sunt acestia sunt ... (vezi toată discuția)
Angajații în situația unui faliment alexandra ciocioiu alexandra ciocioiu Bună ziua. În cazul în care un angajator decide închiderea unei firme, cand are dreptul acesta la o concediere colectiva sau individuala? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Concediere colectiva silvia99 silvia99 va rog frumos: concedierea (cf art. 65 (1) ) a 4 angajati din totalul de 8 e considerata \"colectiva\"? trebuie anuntat ajofm-ul de catre angajator? multumesc! (vezi toată discuția)