avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Drum acces teren
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Drum acces teren

Buna seara,

Am un teren, al treilea de la drumul de acces deja existent. Cei doi proprietari sunt obligati sa imi dea acces, dar imi trebuie acte pe acel teren, in special pentru lumina.

Din cate ma gandesc eu, exista doua variante:
1. fiecare din cei doi proprietari sa dea o parte din teren catre primarie, sa intre ca drum de acces public.
2. fiecare din cei doi proprietari sa dea o parte din teren catre toti trei (ei doi si eu) si sa fie teren in cota indiviza. In acest caz, eu ar trebui sa platesc impozit si pe acel teren si poate ei ar cere bani sa dea terenul in cota indiviza, mie si celuilalt.

Va rog sa imi spuneti cum se poate rezolva aceasta situatie dn punct de vedere legal, pentru ca pentru a imi aduce lumina pe teren, am nevoie de acte, atata timp cat drumul pana la mine nu este public.

Va multumesc,
Ioana Paraschiv
Buna, in primul rind ar trebui sa explicati ce inseamna "nu am acte pe acel teren" apoi daca ati dobindit terenul printr-un contract de vanzare cumparare trebuia sa va asigurati daca are sau nu acces la drum, iar o solutie care ar fi cea mai putin costisitoare si care ar dura cel mai putin ar fi o constituire de servitute, ceea ce inseamna ca vecinii va dau dreptul sa treceti pe terenul lor, pt aceasta aveti nevoie de un act autentic de constituire de servitute,act care se autentifica la un notar public.
Din întrebarea pusă rezultă că există deja un drum de acces.D-voastră aţi cumpărat un teren , care este în continuarea celor 2 care au acest drum de acces.Vedeţi care este regimul acestui drum existent, probabil este în cotă indiviză a celor 2 proprietari şi solicitaţi-le, şi pentru d-voastră să vă dea drept de trecere.Acest drept se dă ori gratis ori cu bani dar trebuie să fie constituit prin titlu, .Forma cea mai simplă şi puţin costisitoare este prin notariat, declaraţie autentică dibn partea celor 2 proprietari.Dacă este drum de acces public, deci aparţine domeniului public, nu este cotă indiviză celor 2 proprietari, puteţi să-l folosiţi în linişte.,, dar încă o dată vedeţi care este regimul acestui drum-este drum de acces privat sau drum public.
Eu am acte pe terenul meu, nu pe drumul de acces teoretic pe care mi-l ofera vecinii mei. Zona este in dezvoltare si doar cateva terenuri au acces la drum public. Acum se construiesc case in zona si in afara de primul meu vecin, cel mai apropiat de drum, nici al doilea nu poate intra pe terenul lui, nici eu, nici urmatorii vecini in sus. Suna bine acest act de servitute, voi discuta mai departe. Va multumesc foarte mult!

Va multumesc mult si Dumneavoastra! Exact cum ma gandeam, trebuie ca drumul de acces sa fie constituit intr-un titlu. Nu este drum public, sunt doar terenuri. Nici macar nu sunt trecute ca drumuri de acces bucati din terenurile vecinilor.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre drum de servitute GigiCiubuc GigiCiubuc Buna ziua, Prin 2007 am cumparat un teren la munte ce include si un drum de servitute ce este pe harta insa nu este marcat, aranjat pe teren; ca sa ajung la ... (vezi toată discuția)
Certificat de urbanism - drum de servitute insuficient raluca1st raluca1st Buna ziua As avea nevoie de un sfat in problemele pe care le-am intampinat in incercarea de a obtine certificat de urbanism pentru un teren aflat in zona ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute nedezmembrat și neintabulat la vecini Andrei_1983 Andrei_1983 Bună ziua, Am un teren care se afla în planul 3 de la drumul principal, accesul se face pe un drum de servitute care exista în contractele de vânzare ... (vezi toată discuția)