avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat in sistemul public de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat in sistemul public de sanatate

am aproape 27 anisi nu am lucrat niciodata....sunt casatorita,iar sotul meu lucreaza cu carte de munca.....De 2 luni ma chinui sa ma trec pe asigurarea lui de sanatate ca si coasigurat,. Contabila de la firma unde lucreaza sotul i-a transmis ca acest lucru nu se mai poate incepand cu 2012...ce pot face?Am mers si la casa de asigurari si de acolo mi-au spus ca nici ei nu inteleg prea bine noua lege...Va multumesc..
Cel mai recent răspuns: Daniela Bolog , Consultant credite si finantari 07:21, 11 Ianuarie 2012
Noua lege este la nivel de proiect, nici macar nu a iesit din dezbatere publica.
Legea 95/2006 este in vigoare, iar dvs puteti fi coasigurat in conditiile art. 213, alin 1 , lit b)

ART. 213
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca;
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare; sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;.

Dar pentru a primi calitatea de coasigurat, CJAS ar putea sa va solicite plata pentru contributie pentru 5 ani in urma, la nivelul salariului minim pe economie, sau daca ati fost asigurata pana la varsta de 26 ani, urmand o forma de invatamant, atunci e posibil sa platiti doar pentru perioada > 26 ani.

Intrebati la CJAS Serviciul asigurati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot deveni coasigurat busubianca busubianca Bună ziua, Vă rog să-mi spuneți , dacă soțul meu este pensionar, iar fratele lui nu are nici un venit, fiind în vârstă de 60 de ani, poate ... (vezi toată discuția)
Coasigurare sudeata sudeata copilul meu, in varsta de 20 de ani, nu lucreaza, nu are nici ajutor de somaj - deci nu are nici asigurare medicala. Ca parinte il pot coasigura pe asigurarea ... (vezi toată discuția)
Coasigurat floridelotus floridelotus Pot trece pe fiul meu care nu are nici un venit ca si coasigurat cu talonul meu de pensie?Are urgent nevoie de o interventie chirurgicala.Va multumesc frumos! (vezi toată discuția)