In situatia in care in acordul de asociere este prevazut ca asociatii sunt obligati sa mentina consortiul pe toata perioada de derulare a contractului de achizitie publica, in ce conditii se poate retrage un asociat?
Sau ar fi posibil ca unui asociat sa i se reduca procentul de contributie la contractul de achizitie publica cu acordul celorlati asociati? Ar accepta autoritatea contractanta acest lucru? Mentionez ca asociatul nu este lider.
Va multumesc.
In general, contractul este intocmit pe baza ofertei prezentate. De asemenea, in cadrul ofertei fiecare asociat a contribuit in anumite conditii la indeplinirea conditiilor de calificare si realizarea ofertei tehnice. In aceasta situatie a renuntarii unuia din ei, nu s-ar mai respecta conditiile de indeplinire a contractului prezentate in oferta.
in mod normal, nu se poate accepta asa ceva, dar situatia depinde si de multe alte elemente.
Schimbarea componentei asociatilor unei proceduri dupa incheierea contractului de achizitie publica este de natura sa puna in discutie aspectul distorsionarii mediului concurential, deoarece contractul a fost atribuit in considerarea unei anumite situatii de fapt, in limite asumate contractual de catre asociati.
Daca un element esential al ofertei este modificat(respectiv persoana ofertantului) sunt lezate interesele celorlalti participanti la procedura.
Multumesc pentru raspunsurile motivate. Dar ce fac in situatia in care eu, lider de asociere, constat ca unul din asociati nu mai doreste, nu mai poate sa participe la executarea contractului, sau la o parte din el? Eu raspund solidar de contract si trebuie sa-l duc pana la capat, iar conform acordului de asociere trebuie sa si platesc asociatului partea sa. Daca nu participa la contract, trebuie sa fac ceva sa nu mai fiu obligat sa-l platesc, nu?