Va adresez urmatoarea intrebare:
- Sunt in preaviz, iar noul angajator imi o solicita o adeverinta de salariu pentru ultimele 6 luni, de la actualul loc de munca.
- Angajatorul actual, refuza sa-mi elibereze aceasta adeverinta, motivul invocat fiind acela ca nu-i specific unde imi foloseste adeverinta. Cand i-am explicat ca-mi este solicitata de noul angajator, a refuzat, pe motiv ca adeverinta de salariu se elibereaza doar in anumite situatii.
Ma poate ajuta cineva, sa-mi raspunda daca este corect raspunsul angajatorului, iar daca nu, in baza carui temei legal am dreptul sa solicit acest lucru?
Din Codul muncii:
Art.34(5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.
Art.40(2) Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:
h) să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;
Din HG 161/2006:
Art.7 (3) La solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să îi elibereze copii, certificate de reprezentantul legal al acestuia sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul, ale documentelor existente în dosarul personal, ale paginii/paginilor din registrul electronic, care cuprinde/cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal.
Daca angajatorul nu stie, ii aratati cele de mai sus si ii spuneti ca adeverinta solicitata face parte din "anumite situatii" cum zice el. Ii foloseste noului dvs. angajator pentru a calcula eventualele concedii medicale. El ce face daca un salariat nu-i aduce o asemenea adeverinta?
in baza Codului Muncii art 40 pct 2 lit h!!
Maine te duci frumusel la secretariat, iti inregistrezi cererea (sa pastrezi un exemplar cu nr. de inregistrare!!!)
Mai mult, soliciti o copie conform cu originalul dupa cartea de munca! (act care atesta calitatea de salariat)
Angajatorul este obligat sa elibereze orice document care atesta calitatea de angajat fie ca vrea, fie ca nu vrea si indiferent pentru ce este solicitat acest document.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Intrebare
MariusZoltan
Buna , As dorii si eu un raspuns la o intrebare . Pe data de 1 noiembrie 2012 am incetat activitatea prin demisia mea la o societate .La aceasta societate am ... (vezi toată discuția)