avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pt cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pt cresterea copilului

buna,am si eu o intrebare:nu am lucrat niciodata in Romania si acum m-am intors acasa si vreau un copil.as dori sa intreb daca incep sa contribui la asigurari sociale ,voi beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului?pt ca as dori sa cotizez "din mana"deocamdata/si daca DA,imi puteti spune unde sa ma adresez?si de ce documente am nevoie si care ar fii suma minima necesara la contribut?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:20, 21 Octombrie 2008
Desigur ca avind calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor de sanatate beneficiati de indemnizatie. Pina va incadrati putei incheia un contract de asigurare voluntara de sanatate , detaliii gasisti la CJAS.
Nu beneficiati de indemnizatia lunara acordata in cazul CIC.
Legea prevede clar conditiile de acordare a acestei indemnizatii : persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON) (art.1 OUG nr.148/2005).

Contractul de asigurare incheiat cu Casa de Pensii, va ajuta numai in situatia in care va veti pensiona.
Daca ati lucrat legal in afara tarii, aveti posibilitatea de a va recunoaste perioada lucrata in strainatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa alonso_first_one alonso_first_one Se poate plati undeva o taxa,astfel incat o viitoare mama fara servici sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului?Va intreb pentru ca stiu ca se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt. cresterea copilului ginn ginn daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului nu am lucrat si nu am realizat nici un venit din nici o activitate,ci doar am incheiat un contract cu casa ... (vezi toată discuția)
Plata individuala asigurari elenabad elenabad buna dimineata va rog daca ma puteti ajuta cu raspunsul la urmatoarea problema: dupa terminarea concediului de ingrijire copil pana la 2 ani imi voi da ... (vezi toată discuția)