avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... discriminare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

discriminare

Buna ziua.Sunt noua pe acest site si am nevoie de un sfat. Sunt angajata la o fabrica destul de mare.Pe contractul de munca sunt precizate 8 ore pe zi iar in regulamentul de ordine interioara este specificat faptul ca orele suplimentare sunt platite sau sunt acordate zile libere. Mi s-au platit orele suplimentare incepand cu a treia luna de munca la aceasta firma.(Mentionez ca lucrez la compania aceasta de 9 luni) Asta nu ar fii fost problema! Dar ieri seful meu m-a anuntat ca e posibil ca la salariu sa am o surpriza si sa nu mai imi fie platite orele. Eu sunt singura femeie din incinta . Barbatii sunt toti pe domeniul tehnic eu sunt pe domeniul administrativ. Seful meu a incercat sa imi sugereze ca daca nu renunt la orele suplimentare e posibil sa fiu inlocuita. Cand am intrebat de ce isi baietii primesc orele in continuare si eu nu , mi-a spus ca ei au fost chemati de el ,de acasa si de aceea ei vor fii platiti. Seful meu nu sta in biroul meu si nu intelege prea multe din domeniul in care lucrez. Este axat mai mult pe domeniul tehnic. Uu raspund mai mult in fata altor persoane, desi el e seful fabricii (incerc sa spun asta ca sa puteti sa intelegeti cat e de informat in legatura cu activitatea mea). Intrebarea mea este: poate sa nu mai imi plateasca orele desi eu ii pot dovedi ca stau peste program pentru a muncii, si nu pentru a pierde vremea? Daca totusi o face cu cine as putea vb pt ca situatia sa se remedieze? Sunt gata sa merg pana in panzele albe cu lucrul asta pt ca m-am saturat de patroni care isi bat joc de angajati. Munca mea inseamna bani si nu vreau sa muncesc pe degeaba. Sper ca intelegeti problema mea si ma puteti ajuta. Multumesc foarte mult. Sper sa primesc raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:51, 22 Octombrie 2008
Plata orelor suplimentarea sau compensarea acestora cu zile libere este obligatorie indiferent ca ii convine sau nu.
Puteti sesiza Inspectia Muncii cu privire la acest aspect si poate controlul il va trezi putin pe patron.
Mai departe il puteti actiona in instanta cu toate dovezile de care dispuneti si veti avea castig de cauza.
Ca sa va poata inlociu, mai deschis spus sa va dea afara, ii trebuiesc dovezi solide, nu este asa de simplu cum isi inchipuie marea majoritate a angajatorilor. Ca sa va desfiinteze postul pentru a scapa de dvs este la fel de dificil. Trebuiesc motive serioase economoce, financiare, etc.
Discutati cu angajatorul la modul cel mai serios despre aceasta problema si motivele pentru care sunteti nevoita sa stati peste program, ca banuiesc ca nu de drag o faceti, iar daca nu ajungeti la nici o solutie, mergeti mai departe (ITM si instanta).

Mult noroc si asteptam vesti
Multumesc foarte mult de raspuns.Acum ca am informatia nu am sa il las sa faca ce doreste. O sa va tin la curent. Multumesc inca o data foarte mult.
Din experienta mea, sefii se sustrag de la plata orelor suplimentare, am cunostiinta de cazuri mult mai grave persoane care de ani de zile presteaza ore suplimentare, inclusiv eu fara a-mi fi platite, deoarece o atitudine transanta in astfel de cazuri poate determina cautarea unui nou loc de munca.Este o situatie cu care se confrunta majoritatea multinationalelor si totul se rezuma la maxim o amenda doua din partea ITM si deteriorarea relatiei cu angajatorul.
Recomandabil este evitarea orelor suplimentare.
Din pacat acesta este crudul adevar.Mai stiu la ca la ITM exista registre de reclamatii si sesizari anonime.
anamaria.soaita a scris:

...................
Din pacat acesta este crudul adevar.Mai stiu la ca la ITM exista registre de reclamatii si sesizari anonime.

Petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecut datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi vor fi clasate.
Inspectorii de la Corp Control sunt chiar bucurosi de depunerea acestor sesizari si sunt destul de aprigi la controale.
Asa cred ca este si firesc. Daca in sesizari nu sunt trecute datele reclamantului, atunci e normal sa fie anonime.

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare neplatite si nerecuperate BOBILIKY BOBILIKY Buna ziua, Lucrez la o firma de distributie cu CM norma intreaga programul fiind 8.00-17.00,dar in acest interval se fac 4 tururi de distribuire a marfurilor ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare-pontaj nobody_else91 nobody_else91 Buna ziua, Lucrez la o firma privata iar in contractul de munca este specificat ca se platesc orele suplimentare. In pontajul lunar pe care il semnez ... (vezi toată discuția)
Dovada ore suplimentare de munca gioni.florian gioni.florian Cum pot eu sa fac dovada ca am lucrat ore suplimentare? 1.La serviciu mi se cere sa mai stau o ora,doua,trei...s.a.m.d..La sfarsitul lunii in fisa de pontaj ... (vezi toată discuția)