avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare neplatite si nerecuperate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare neplatite si nerecuperate

Buna ziua,
Lucrez la o firma de distributie cu CM norma intreaga programul fiind 8.00-17.00,dar in acest interval se fac 4 tururi de distribuire a marfurilor intre anumite ore.Ultimul tur incepe la ora 16.00 si datorita traficului si a numarului mare de clienti nu termin pana la ora 17.00 cand programul de lucru se incheie iar angajatorul nu ma ponteaza decat pana la ora 17.00.Intrebarea mea este:pot fi sanctionat daca la ora 17.00 incetez activitatea conform programului de lucru rămânându-mi un nr x de clienti la care nu mai merg cu marfa in aceeasi zi?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:53, 21 Martie 2019
1. Exista solicitarea angajatorului pentru efectuarea muncii suplimentare?

2. Daca da, dvs v-ati dat acordul pentru asa ceva?

3. Doctrina a opinat ca : Nu va face obiectul muncii suplimentare activitatea pe care salariatul trebuia să o desfăşoare în cadrul programului normal de muncă. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 169)
Nu. Eu nu am semnat nici un document prin care imi dau acordul pentru efectuarea orelor suplimentare.Dar daca le lucrez nu trebuiesc trecute in pontajul zilnic?In zilele de sambata lucrez cate 4 ore si acelea se trec in pontaj si imi sunt platite.
Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru. (art.119 alin.1 C.mun.)

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea in cazul delegarii cadrelor medicale la o alta sectie kinga72 kinga72 As vrea sa primesc detalii in lagatura cu legalitatea delegarii asistentilor medicali la alte sectii in cadrul spitalului, in afara programului de lucru, ca ... (vezi toată discuția)
Buna seara,am o nelamurire.lucrez la o firma ce este subcontratata ... danyel4269 danyel4269 Buna seara,am o nelamurire.Lucrez la o firma ce este subcontratata de o alta firma ce are lucrari la 125 de km de sediu.Eu trebuie sa plec de acasa la 5.30 sa ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare nelugigi nelugigi Buna seara. Va retin atentia cu o problema . Lucrez ca tehnician service intr-o firma. Se obisnuieste a se face ore suplimentare. Pana in luna decembrie mi ... (vezi toată discuția)