As vrea sa primesc detalii in lagatura cu legalitatea delegarii asistentilor medicali la alte sectii in cadrul spitalului, in afara programului de lucru, ca munca suplimentara, fara nicio instiintare scrisa,fara ca orele lucrate sa apare in programul de lucru si in pontaj, fara a fi platit. Angajatorul sustine ca aceste masuri sunt obligatorii in starea de alerta.
1. Delegarea este o măsură obligatorie pentru salariat, a cărei nerespectare poate atrage răspunderea disciplinară a acestuia, inclusiv desfacerea contractului de muncă.
2. Angajatorul are,dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii, si sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor.
3. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Avand in vedere ca angajatorul este cel care va plati remuneratia, in plus fata de salariu, este necesar sa existe solicitarea angajatorului pentru efectuarea muncii suplimentare. Aceasta solicitare nu trebuie sa imbrace forma scrisa. Se cere de asemenea si acordul salariatului, care poate fi si tacit, rezultand din prestarea muncii suplimentare. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raprturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 271, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 169)
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra si pentru timpul acordat problemei mele.
Eu la locul meu de munca lucrez in ture,deci im-i ies ore suolimentare dupa care iau zile libere. Asta mi se pare corect, nu cu aceste ore suplimentare am nelamuriri. De cand a inceput pandemia aceasta sunt spitale si sectii unde nu au personal suficient. Dar in loc sa angajeze la spitalul respectiv( acum ar fi avut ocazia si fara organizarea de examen pt. posturi) ne solicita pe noi sa lucram acolo prin chemari de la domiciliu. Ore care nu figureaza nicaieri, nu se platesc.Deci eu trebuie sa fac fata la locul meu de munca, si cand am zilele libere meritate sa lucrez la celalalt spital cand ma solicita. Intrebarea mea este daca am dreptul sa nu-mi dau acordul la acest lucru " caritativ" si in ce forma pot face acasta, ca sa fie totul legal si corect.
Cu multumiri!
Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
....
In situatia in care o dispozitie este considerata nelegala de catre salariat, acesta se poate adresa instantei de judecata in vederea anularii acesteia .
De asemenea, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Ore suplimentare
nelugigi
Buna seara. Va retin atentia cu o problema . Lucrez ca tehnician service intr-o firma. Se obisnuieste a se face ore suplimentare. Pana in luna decembrie mi ... (vezi toată discuția)