avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Solicitarea de a efectua ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Solicitarea de a efectua ore suplimentare

Înțeleg că dacă un angajat lucrează suplimentar fără o solicitare în acest sens din partea angajatorului, acesta nu are obligația de a plăti munca suplimentară efectuată;dar care e modalitatea prin care angajatorul poate solicita acest lucru? Trebuie ca cererea să se facă în scris?
Cel mai recent răspuns: LaurLucreția , utilizator 19:52, 3 Noiembrie 2019
La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115 C.mun., dupa caz.

Avand in vedere ca angajatorul este cel care va plati remuneratia, in plus fata de salariu, este necesar sa existe solicitarea angajatorului pentru efectuarea muncii suplimentare. Aceasta solicitare nu trebuie sa imbrace forma scrisa. Se cere de asemenea si acordul salariatului, care poate fi si tacit, rezultand din prestarea muncii suplimentare. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raprturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 271, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 169)
Dar dacă cererea de a realiza ore suplimentare nu se face in scris, ce dovadă are un angajat că i s-a cerut acest lucru? Angajatorul poate susține că angajatul a făcut ore suplimentare fără a i se cere asta, deci nu trebuie plătite ca atare, nu-i așa?
Dar pontajul cum este intocmit , in astfel de situatie ?
Există condică și foaia de prezență colectivă.
Daca exista condica , atunci trebuie sa se evidentieze orele de incepere si de sfarsit ale programului de lucru

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Simion Ioana Cristina Catalina Simion Ioana Cristina Catalina Buna seara, Am nevoie de cateva clarificari privind orele suplimentare, respectiv: - in ce conditii se pot efectua astfel de ore, este necesara o cerere ... (vezi toată discuția)
Legalitatea in cazul delegarii cadrelor medicale la o alta sectie kinga72 kinga72 As vrea sa primesc detalii in lagatura cu legalitatea delegarii asistentilor medicali la alte sectii in cadrul spitalului, in afara programului de lucru, ca ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare nelugigi nelugigi Buna seara. Va retin atentia cu o problema . Lucrez ca tehnician service intr-o firma. Se obisnuieste a se face ore suplimentare. Pana in luna decembrie mi ... (vezi toată discuția)