1. Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
2. La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115 C.mun., dupa caz.
Având în vedere că angajatorul este cel care va plăti remuneraţia, în plus faţă de salariu, este necesar să existe solicitarea angajatorului pentru efectuarea muncii suplimentare. Această solicitare nu trebuie să îmbrace forma scrisă. Se cere de asemenea şi acordul salariatului, care poate fi şi tacit, rezultând din prestarea muncii suplimentare. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Regimul juridic al raprturilor de muncă în reglementarea noului cod al muncii, în Pandectele române nr. 1/2004, p. 271).
3. Nu constituie munca suplimentara durata drumului de la serviciu pana acasa si invers.
4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
5. Potrivit art.117 C.mun., programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Deşi potrivit Codului muncii în privinţa stabilirii programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile angajatorul nu are decât obligaţia de a aduce aceste chestiuni la cunoştinţa salariaţilor şi de a le afişa la sediul său, totuşi, prin Contractul colectiv de muncă aplicabil se pot modifica aceste prevederi, în sensul că orele de începere şi de terminare a programului urmează a fi stabilite prin regulamentul intern, ceea ce presupune consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, astfel cum prevede art. 257 din Codul muncii - in prezent art.241 C.mun.. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 167)
In situatia in care lucrati sambata si duminica angajatorul este obligat sa va acorde alte doua zile consecutive de repaus saptamanal si un spor la salariu. Daca vi se stabileste programul in zilele de S+D, nu il puteti refuza, dar va trebui sa primiti zilele libere si sporul la salariu.