avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna seara. Va retin atentia cu o problema . Lucrez ca tehnician service intr-o firma. Se obisnuieste a se face ore suplimentare. Pana in luna decembrie mi s-au platit orele suplimentare. De atunci, nu am mai vazut niciun ban in plus, ni se spune ca pentru a primi bani pentru ore, sa facem contracte de service pentru cei care nu mai au garantii. Zilele trecute am spus ca eu nu mai doresc sa fac ore suplimentare, pentru ca daca nu se mai platesc, asa cum mi s-a spus la angajare si asa cum s-a si facut pana in luna decembrie timp de 3 ani, ei bine eu nu mai doresc sa prestez munca neplatita. Raspunsul a fost ca suntem o unitate de service si ca nu am de ales. Asa este? Eu stiam altceva, si de asta as dori o parere a unui specialist.
Acum mai nou, pentru ca folosesc masina de serviciu sa ajung acasa (sediul este in Otopeni si eu stau in Bucuresti la 31 de km de Otopeni iar la angajare mi s-a spus ca voi putea folosi masina sa ma intorc acasa), sa fiu la client la ora 9.00. Am refuzat sa ajung la ora respective, am motivat ca am GPS pe masina si ca se poate verifica f usor ora de plecare de acasa, adica ora sosire serviciu. Mi s-a spus ca ori asta ori sa fiu in Otopeni la ora 9.00 Am ales ce-a de-a doua varianta si am cerut sa mi se comunice noile schimbari scris. Un calcul simplu, imi spune mie ca in fiecare zi daca plec cu cel putin 30 de minute inainte de ora 9.00 - ora inceperii programului de lucru normal - la 20 de zile lucratoare fac 10 ore, ore pe care mie cine mi le plateste? Plus ca mi se cere sa lucrez sambete si duminici desi in contractual meu CIM nu se spune decat 8 ore de lucru pe zi!
Se poate sa ma ajutati si pe mine, va rog, cu un sfat? Ce este de facut legal, daca pot refuza munca suplimentara in cazul in care nu este platita, si daca imi poate schimba cineva sau impune un anumit program fara o nota sau decizie semnata si acceptata si de mine?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 08:23, 24 Februarie 2014
1. Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

2. La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115 C.mun., dupa caz.
Având în vedere că angajatorul este cel care va plăti remuneraţia, în plus faţă de salariu, este necesar să existe solicitarea angajatorului pentru efectuarea muncii suplimentare. Această solicitare nu trebuie să îmbrace forma scrisă. Se cere de asemenea şi acordul salariatului, care poate fi şi tacit, rezultând din prestarea muncii suplimentare. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Regimul juridic al raprturilor de muncă în reglementarea noului cod al muncii, în Pandectele române nr. 1/2004, p. 271).

3. Nu constituie munca suplimentara durata drumului de la serviciu pana acasa si invers.

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

5. Potrivit art.117 C.mun., programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Deşi potrivit Codului muncii în privinţa stabilirii programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile angajatorul nu are decât obligaţia de a aduce aceste chestiuni la cunoştinţa salariaţilor şi de a le afişa la sediul său, totuşi, prin Contractul colectiv de muncă aplicabil se pot modifica aceste prevederi, în sensul că orele de începere şi de terminare a programului urmează a fi stabilite prin regulamentul intern, ceea ce presupune consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, astfel cum prevede art. 257 din Codul muncii - in prezent art.241 C.mun.. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 167)
In situatia in care lucrati sambata si duminica angajatorul este obligat sa va acorde alte doua zile consecutive de repaus saptamanal si un spor la salariu. Daca vi se stabileste programul in zilele de S+D, nu il puteti refuza, dar va trebui sa primiti zilele libere si sporul la salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitarea de a efectua ore suplimentare LaurLucreția LaurLucreția Înțeleg că dacă un angajat lucrează suplimentar fără o solicitare în acest sens din partea angajatorului, acesta nu are obligația de a plăti munca ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Simion Ioana Cristina Catalina Simion Ioana Cristina Catalina Buna seara, Am nevoie de cateva clarificari privind orele suplimentare, respectiv: - in ce conditii se pot efectua astfel de ore, este necesara o cerere ... (vezi toată discuția)
Reguli prestabilirea programului de lucru si onorarea disponibilitãtii angajatului BCTA BCTA Sunt asistentă medicală la un spital privat cu criză de angajați, unde în zilele în care nu sunt clienti, asistentele sunt obligate sa rămâne ... (vezi toată discuția)