avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare-pontaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare-pontaj

Buna ziua,
Lucrez la o firma privata iar in contractul de munca este specificat ca se platesc orele suplimentare.
In pontajul lunar pe care il semnez specific zilnic ora de intrare si ora de plecare, in timpul programului nu avem pauze.
Am observat ca din pontajul pe care il semnam se preia doar concediu, iar departamentul de contabilitate ne reface pontajul fara semnatura angajatilor in care se nu se mentioneaza orele suplimentare. Mie nu mi se pare legala situatia, nu sunt obligati sa predea pontajul semnat de angajati?
Mentionez ca orele suplimentare nu ne sunt platite.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 19:34, 22 Iunie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nobody_else91 a scris:
..In pontajul lunar pe care il semnez specific zilnic ora de intrare si ora de plecare, in timpul programului nu avem pauze...

Cred ca e vorba de o condica de prezenta. Nu exista obligatia semnarii de catre salariat a pontajului, decat daca aceasta obligatie este impusa prin Regulam Intern ori alt document intern al societatii.
.... departamentul de contabilitate ne reface pontajul fara semnatura angajatilor in care se nu se mentioneaza orele suplimentare...

Probabil ceea ce reface contabilitatea este pontajul in adevaratul sens al cuvantului, adica numarul de ore prestate efectiv de salariati. De obicei acesta se intocmeste dupa Condica de prezenta, nefiind necesara semnatura salariatilor.
Daca nu sunt incluse in pontaj orele suplimentare efectuate de dvs, atuncii respectivii contabili savarsesc infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
....nu sunt obligati sa predea pontajul semnat de angajati.....

La cine sa-l predea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de munca ioneliya38 ioneliya38 buna seara,am mare nevoie de ajutorul dvs,lucrez intr-o organizatie nonguvernamentala,programul meu fiind de duminica pana joi,de la 16,30-08,00.in condica de ... (vezi toată discuția)
Ore de noapte LambaCorina LambaCorina Buna seara, cum pot sa aflu daca firma pt. care lucrez prezinta la ITM pontajul corect: program saptamanal,ore lucrate in wekend-uri si program de ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare georgevintila georgevintila Buna ziua.Muncesc ca sofer la o gradinita particulara,si in contractul individual de munca,programul este de 8 ore,dar real este de 12/13 ore.cum il pot ... (vezi toată discuția)