avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore de noapte

Buna seara,
cum pot sa aflu daca firma pt. care lucrez prezinta la ITM pontajul corect: program
saptamanal,ore lucrate in wekend-uri si program de noapte.Daca trebuie sa fac o
cerere la ITM cum trebuie sa procedez tinand cont de faptul ca suntem un colectiv de 11 angajate si impartasim aceeasi dilema.Facem o cerere colectiva sau individuala.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: LambaCorina , utilizator 19:30, 23 Septembrie 2015
1. Evidentierea orelor lucrate -pontajul - de catre un salariat nu s-a depus si nici nu se depune la ITM.

Art.119 C.mun. prevede ca, angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
l) incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

3. In acest caz, daca aveti suspiciuni cu privire la intocmirea pontajului puteti depune sesizare la ITM.
Potrivit art.1 alin.1 din OG 27/2002, cetatenii au dreptul de a adresa autoritatilor publice petitii formulate in nume propriu.
In luna august am lucrat 204 ore.De luni pana vineri plus wekeend plus 3 garzi(20.00-8.00)
Am avut liber un singur wekeend toata luna(22-23).Pontajul a fost calculat astfel si nu cred ca este conform legii: 204- 168(orar luna august)=36ore,din acestea mi-a scazut 32 de ore (4 zile libere,platite),dar de care nu am beneficiat.Completez faptul ca in CIM orele suplimentare
se platesc 175%.Intrebarea mea este de ce mi-a scazut cele 32 ore (zilele libere platite) din orele suplimentare(36) ,daca nu am beneficiat de ele ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face daca nu sunt platite orelede noapte? Madalina04041989 Madalina04041989 Buna ziua! As dori sa stiu ce pot face sau unde ma pot duce ,daca nu se platesc ore de noapte,sarbatorile legale. Orele de noapte pe fluturAs sunt doAr ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite dorugeorgescu dorugeorgescu Buna ziua lucrez in sector agricol pt o firma daneza problema mea e ca lucrez 12 14 ore pe zi si sunt platit doar 8 ore!Ce pot face sa mi recuperez diferenta ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri bocanet bocanet Sunt casier intr-o institutie bancara. De trei ani si trei luni nu se respecta programul de lucru, adica,in loc de 8 ore cum sunt prevazute in CCM, in fiecare ... (vezi toată discuția)