avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Pro sau contra site-urilor de torrentelor
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Pro sau contra site-urilor de torrentelor

Buna Seara,
Am si eu o mica nelamurire si cer un sprijin de ajutor asupra userilor acestei comunitati pentru niste sfaturi,
Anu trecut pe data 16-06-2007 sa eliberat un mandat de perchezitie la domiciliu pe numele meu din cauza unui site cu domeniul de activitate torrente, mi sau sustras de la domiciliu HDD[Hard disk-ul din PC], dvd-urile gasite la mine in casa si cd-urile, am dat o declaratie acasa in care a mentionat pentru ce a fost tracker-ul pus in functiune, dupa o perioada ff indelungata d timp la data 4.02.2008 am primit o citatie de la Sectia 1 de Politie bucuresti si mi sa spus sa ma prezint la sectie... am fost la sectie mi-a zis starea dosarului si m-au intrebat daca vreau sa imi schimb declaratia si le-am zis ca nu... si tocmai acum cateva zile am primit o citatie de la Parchetul de pe langa Inalte Curte de Casatie si Justitie in calitate de invinuit pentru savarsirea infratiunilor prev. de art. 140 alin.1 a si c si art. 139 din Legea nr.8/1996, la data 28.10.2008, problema mea este ca nu am gasit un avocat care sa fie experimentat pe domeniul IT sau Drepturi de autor si care sa accepte cazuri penale. Ce as putea sa fac in cazul meu in principiu ma refer ce ar trebui sa fac la audieri... un avocat care ati putea sa mi-l recomadati... si onorariu sa nu fie exorbitant... pentru ca sunt doar un tanar... si nu o sa am de unde sa imi acopar toate cheltuielile!
Uitati si un link-ul de la ziarul in care a aparut si stirea: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
AmaruL, utilizator
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 07:39, 22 Aprilie 2009
Daca esti tanar si nu ai bani e o problema, pentru ca de avocat ai nevoie precis#-o
Un avocat bun,poti sa-ti alegi singur de pe acest site.
Din pacate ptr. tine la noi e mai bine pusa la punct legea drepturilor de autor ca in Suedia unde s-a constatat ca e perfect legal sa ai un site de torrent (vezi cazul thepiratebay.org care e unicat in lume)... am niste nelamuriri in legatura cu post-ul... "Data post: Marti, 21 Octombrie 2008, 20:20" si tu spui "in calitate de invinuit pentru savarsirea infratiunilor prev. de art. 140 alin.1 a si c si art. 139 din Legea nr.8/1996, la data 28.10.2008" ??? Ghicesti viitorul? :) ... alta nelamurire: ce treaba are Parchetul de pe langa Inalte Curte de Casatie si Justitie cu cazul? Esti cumva Basescu? :) ... la fel, nelamurire: la art. 139 desi sunt trecute niste sanctiuni accesorii nu e nici o infractiune... trebuie avut in vedere si "Art. 144. Actiunea penala se pune in miscare in cazul infractiunilor prevazute la Art. 140, 141 si 142 lit. a), c), j), l), n) si o), la plangerea prealabila a persoanei vatamate in sensul prezentei legi." Cine a facut plangere, sau mai bine zis exista vreo plangere prealabila in dosar sau te-au "agatat" din oficiu?
Nu inteleg de ce ti-au retinut si art. 140 lit. "a) aduce o opera la cunostinta publica;" intrucat un torrent nu poate aduce la cunostinta publica opere ce nu fost deja aduse la cunostinta publica (decat in situatii exceptionale) dar si atunci nu e vina ta ci a user-ului care a facut acel upload... in schimb lit. c) te incurca intrucat e facut parca taman anti-torrent "c) permite accesul public la bazele de date pe calculator, care contin sau constituie opere protejate;".
Cred ca s-a exprimat gresit, si se referea la faptul ca in ziua de 28.10.08 trebuie sa se prezinte la...
Nu am certitudinea, dar cred ca in L.161/2003 (?) – oricum, e undeva specificat – ca „infractiunile informatice” (prin internediul / cu ajutorul PC...) sunt de competenta ICCJ, fiind considerate de o o mare periculozitate (!)
Ooops? :tomato:
trope_doi a scris:

Cred ca s-a exprimat gresit, si se referea la faptul ca in ziua de 28.10.08 trebuie sa se prezinte la...
Nu am certitudinea, dar cred ca in L.161/2003 (?) – oricum, e undeva specificat – ca „infractiunile informatice” (prin internediul / cu ajutorul PC...) sunt de competenta ICCJ, fiind considerate de o o mare periculozitate (!)
Ooops? :tomato:

Da... exista in "Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea
demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei" acea prevedere la "Cap. 4 Dispozitii procedurale", dar se refera la infractiunile informatice prevazute de aceeasi lege la "Cap. 3 Infractiuni si contraventii" si nu la infractiunile informatice prevazute de art. 140 si urm. din "Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe"...
Ultima modificare: Duminică, 2 Noiembrie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
!. nu sunt basescu dar acolo sa ajuns cu cazul meu
2. invinuit.. am citat exact ce scria pe citatie

Alte discuții în legătură

Pana unde merge legalitatea administratorilor de site-uri ? geygells geygells Exista o multime de site-uri care fac publice link-uri catre serverele unde au incarcat (gratuit sau nu) programe PC. As dori sa stiu daca este legal acest ... (vezi toată discuția)
Infractiune informatica? ramiha ramiha Buna ziua, Pot fi incadrate ca infractiune informatica urmatoarele actiuni? 1. Scanarea automata a continutului public a unui site si stocarea ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor Diana Ramona Diana Ramona Buna ziua . As dori si eu cateva lamuriri asupra unei spete . Pe un site anume exista cateva link-uri identice cu cele ptr emisia online ale unor televiziuni ... (vezi toată discuția)