avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor

Buna ziua . As dori si eu cateva lamuriri asupra unei spete .
Pe un site anume exista cateva link-uri identice cu cele ptr emisia online ale unor televiziuni publice si radiouri publice . Situl ofera si userilor posibilitatea de a uploada linkuri catre diverse emisii online ale televiziunilor si ale posturilor de radio . In consecinta administratorul , domiciliat in Romania , este tras la raspundere ptr savarsirea infractiunilor prev de L 8/96 , art 139^8 si 140 alin 1 , intrucat nu avea autorizatie . S-a dispus scoaterea de sub urmarire penala si s-a luat masura inchiderii celor 2 situri , masura intemeiata pe dispozitiile art 170 Cpp .
Considerati legala masura a inchiderii siturilor in raport de textul legal?
Am urmat procedura procesual penala de la art 278 , care a fost respinsa si urmeaza cea de la 278^1 . In situatia in care s-ar muta locatia siturilor pe alte servere decat cele din Romania , si anume in Bulgaria de exemplu , s-ar mai putea lua aceasta masura de catre Parchet , respectiv instanta ?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 00:44, 9 Iunie 2011
E doar o parere, dar nu cred ca este indeplinita prima conditie impusa de textul art. 170 CPP.

Art. 170 - Restabilirea situatiei anterioare
Procurorul sau instanta de judecata poate lua masuri de restabilire a situatiei anterioare savarsirii infractiunii, cand schimbarea acelei situatii a rezultat in mod vadit din comiterea infractiunii, iar restabilirea este posibila.


Daca site-ul nu contine in intregime opere protejate si autorii infractiunii nu au infiintat sau promovat site-ul ca resursa pentru distribuirea unor asemenea fisiere, masura dispusa nu se justifica, din moment ce infractiunea nu a rezultat in functionarea site-ului, ci doar a survenit in cadrul acestei activitati de durata. Pe de alta parte, daca serverele pe care era gazduit site-ul apartineau persoanei, acestea puteau fi supuse confiscarii speciale (desi ar fi o masura disproportionata).

Ce inseamna exact inchiderea site-urilor? Pot fi doua componente: anularea contractului de inregistrare a numelui de domeniu cu RNC-Rotld. Daca nu este vorba de un domeniu .ro, instanta ar trebui sa anuleze contractul de inregistrare a numelui de domeniu cu o entitate straina. In al doilea rand, numele de domeniu este folosit de site printr-un contract de gazduire cu o firma din Romania sau din Bulgaria. Ce nu inteleg e cum garanteaza masura faptul ca nu vor fi reinfiintate site-urile respective de alte persoane?
Pe motivarea aceasta am mers in caile de atac prevazute de art 278 si 278^1 . Urmeaza ca ordonanta sa fie analizata si de instanta . Masura inchiderii site-urilor , asa cum apare specificata si dispusa in ordonanta parchetului de scoatere de sub up , este o masura excesiva si disproportionata , incalcand si totodata dreptul la libera exprimare - idee preluata inclusiv din practica CEDO si jurisprudenta instantelor romanesti in spete de acest gen . Serverele de gazduire nu apartin persoanei .
Din punctul meu de vedere , scopul restabilirii situatiei anterioare poate fi atins prin stergerea operelor care au facut obiectul infractiunilor si blocarea optiunii de upload . Mai mult de atat , in raport de prevederile legii 8/1996 care trateaza in mod expres drepturile de autor , masurile prevazute de aceasta lege care sunt luate ca urmare a savarsirii infractiunilor de acest gen , nu ofera parchetului aceasta posibilitate de inchidere a site-urilor , si fiind dispozitii legale ce reglementeaza un domeniu specific , trebuie sa aiba intaietate fata de dispozitiile generale ale codului de procedura penala .
Ma puteti lamuri ce inseamna concret obligatia asta de inchidere site-uri (intrebam si in a doua parte din mesajul anterior). E vorba de doua contracte comerciale care inteleg ca se anuleaza, dar Parchetul nu poate confisca codului de programare al site-ului, cum se asigura ca site-ul nu poate fi redeschis de aceeasi persoana sau de un apropiat?

In privinta primatului legii speciale, fiind vorba de legea procedural penala, nu cred ca o lege speciala deroga de la ea. Adica Legea 8/1996 nu influenteaza procedura penala. In rest aveti evident dreptate, site-ul nu a fost creat ca efect al infractiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta parchetului de sup Diana Ramona Diana Ramona Prin ordonanta parchetului de pe langa tribunal , s-a dispus printre altele , scoaterea de sub urm. penala ptr savarsirea infractiunilor prev de art 139ind8 si ... (vezi toată discuția)
Pro sau contra site-urilor de torrentelor AmaruL AmaruL Buna Seara, Am si eu o mica nelamurire si cer un sprijin de ajutor asupra userilor acestei comunitati pentru niste sfaturi, Anu trecut pe data 16-06-2007 sa ... (vezi toată discuția)
Pana unde merge legalitatea administratorilor de site-uri ? geygells geygells Exista o multime de site-uri care fac publice link-uri catre serverele unde au incarcat (gratuit sau nu) programe PC. As dori sa stiu daca este legal acest ... (vezi toată discuția)