Am virat din contul soc. mele mai multe sume in decursul catorva luni catre o alta societate sub forma de imprumut(avea nevoie de plata unor furnizori),La sfarsitul perioadei am incheiat un P.V. cu suma pe care o am de primit.
Am procedat corect? Trebuia sa inchei un contract de imprumut intre firme,cum ar trebui sa araate acesta?
Va multumesc,
Si eu sunt de aceeasi parere.
Nu se poate acorda un imprumut, oricum am numi acel act juridic incheiat, daca din continutul sau rezulta ca este imprumut.
Nu este in conformitate cu legea, daca societatea respectiva nu este autorizata sa efectueze astfel de acte juridice in cadrul activitatatii sale comerciale.
Nu cred că principiul specialităţii capacităţii de folosinţă trebuie împins pînă la absurd.
Citez din Stanciu Cărpenaru - Legea societăţilor comerciale - comentariu pe articole:
Libertatea în locul controlului excesiv este voinţa legiuitorului, de aceea, în cazul societăţilor comerciale, acest principiu trebuie interpretat ţinînd cont de considerentele expuse, astfel încît să putem trage conclizia că o societate comercială poate desfăşura nu numai activităţile enumerate în obiectul său de activitate, ci orice operaţiune conexă sau efectuată în scopul realizării acestora
Aşa cum spuneam mai sus, dacă au fost acceptate acte de garanţie reală imobiliară încheiate de o societate pentru garantarea obligaţiilor altei societăţi cu care se află în raporturi de afaceri (prin derogarea de la principiul specialităţii capacităţii de folosinţă), nu văd de ce nu ar fi acceptate împrumuturi în acelaşi scop al susţinerii unei firme de care depind afacerile firmei creditoare. Mai ales dacă împrumutul este fără dobîndă şi efectuat sporadic, nu cu titlu de activitate comercială de creditare.
Ceea ce ati expus dvs mai sus este rational si de bun simt, dar acest lucru poate fi avut o singura data si cu titlu de exceptie.
In speta indicata se spune ca s-au dat mai multe imprumuturi.Deja exista o problema ca urmare a faptului ca ne aflam in prezenta efectuarii unor operatiuni neautorizate de lege.Practic, procedandu-se in mod repetat la acordarea de imprumuturi, deja ne aflam intr-un caz de nerepectare a legii.Spun aceasta admitand cu titlu de exceptie referirea la realizarea scopului pricipal pentru care a fost intreprins respectiva operatiune juridica.Am in vedere spre exemplu, cazul in care a fost vorba de apararea patrimoniului societatii in cazul in care ar fi datorat de exemplu cheltuieli de judecata si s-a incercat evitarea majoararii cheltuielilor.In acest caz, se poate sustine ca respectivul act juridic este cu advarat util in vederea evitarii unei pagube mai mari.
Nimic nu impiedica insa societatea sa fie imprumutata de persoane fizice.Asa ar fi legal.
Legea nu permite exercitarea unor activitati comerciale ce exced obiectului de activitate al societatii, iar pentru a efectua imprumuturi intre societati trebuie sa indeplinesti conditile prevazute de lege.Daca nu se procedeaza in acest fel eludarea legii nu este legala.