avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Contract de prestari servicii agentie imobiliara
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Contract de prestari servicii agentie imobiliara

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am incheiat un contract de prestari servicii cu o agentie imobiliara si am niste intrebari vis-a-vis de acest "contract". In primul rand ma deranjeaza ca nu este specificat un termen clar, mentionandu-se ca durata "...pana cand obiectul va fi indeplinit." Evident obiectul este gasirea unei locuinte si medierea spre cumparare a acestuia.

A doua chestie care ma deranjeaza este ca eu am incheiat "contractul" respectiv dupa ce mi s-au prezentat niste apartamente la preturi bune si cu dotari corespunzatoare cerintelor mele. Dupa semnare se pare ca toate apartamentele respective au fost vandute, deci ma vad in situatia in care am incheiat acel "contract" pentru a mi se prezenta o gramada de alte apartamente, cu total alte specificatii. Partea e ca trebuia sa mi se prezinte un apartament, insa odata ajuns la fata locului proprietarul nu era acolo, am asteptat ca fraierul si nu a aparut. Pentru mine sa vorbesti cu omul la telefon, sa spuna ca in 5 minute va fi acolo si sa nu fie, apoi sa astepti o gramada de timp si sa nu apara, e lipsa de seriozitate. Deci apartamentul respectiv care apare ca vazut in acel "contract" nu a fost vazut. Dovada sunt martorii care a fost cu mine si atat. Fata de alte agentii imobiliare unde si proprietarul semneaza ca a fost vizitat apartamentul, astia nu au asa ceva.

A treia problema e ca se mentioneaza in acel contract ca se va plati o taxa de X lei pentru vizitarea apartamentelor prezentate de agentie, taxa care mi se impune, cu toate ca nu a fost vazut apartamentul, dovezile fiind doar eu si martorii (2 la numar).

In conditiile in care acea intelegere nu a fost intocmita in 2 exemplare, dar mi-a fost data o copie xerox, apartamentul respectiv nu a fost vizitat si mi se impune acea taxa, ce pot face pentru a-i evita pe acesti agenti care una spun alta fac. Mentionez ca nu e o suma mare, in schimb ma suna non-stop sa-mi aminteasca de acei banuti. Mentionez ca nici zona nu era cea care ni s-a explicat, deci nu mai suntem interesati nici macar sa vedem cum arata apartamentul.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
arghmaitie, utilizator
Cel mai recent răspuns: BebeA , utilizator 19:02, 14 Ianuarie 2012
Pe site-ul ANPC sunt trecute niste sfaturi pentru clientii agentiilor imobiliare; am ales cateva dintre ele, tinand cont de ce ati scris dvs. Daca nu le aveti trecute in contract, puteti sa faceti reclamatie.

Sfaturi pentru consumatori

Inainte de a semna contractul de intermediere cu agentia imobiliara, trebuie avute in vedere urmatoarele:
[...]
- precizarea in contract a modalitatii de denuntare unilaterala a contractului;
- specificarea duratei de derulare a contractului de prestari servicii cu agentia imobiliara (clauza aceea cu pana cand obiectul va fi indeplinit mi se pare abuziva)
- precizarea drepturilor vanzatorului/cumparatorului intr-un capitol distinct al contractului;
[...]

In cazul in care aspectele mentionate mai sus nu sunt respectate, consumatorii se pot adresa cu sesizari/reclamatii la comisariatele judetene pentru protectia consumatorilor in raza teritoriala a carora isi desfasoara activitatea operatorii economici reclamati.

[ link extern ]

In legatura cu taxa de vizionare, cred ca dvs. ar fi trebuit sa semnati pentru fiecare locuinta vizionata. Daca nu ati facut-o, nu va pot cere sa platiti pentru cate zic ei ca ati fi vazut.

Tot la linkul pe care vi l-am pus sunt o lista de abateri pentru care au fost aplicate amenzi de ANPC cu ocazia controalelor facute la agentiile imobiliare, poate gasiti ceva care va poate ajuta daca vreti sa ii reclamati.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
Ares-3, moderator
Multumesc frumos pentru raspunsuri. Mi-am facut o idee despre ce sa fac in continuare.
Astept si alte sfaturi daca se poate!
Mai mult decat sa va dau linkul unui topic in care puteti citi cum se face o reclamatie la Protectia Consumatorului nu mai stiu ce sfaturi sa va dau:

www.avocatnet.ro/content/for...

Daca dumneavoastra, comparand ce ati citit pe site-ul ANPC cu ce scrie in contract, considerati ca nu a fost intocmit cum trebuie, puneti-va pe scris :)
Buna,

Si eu caut un apartament.....am avut insa niste surprize de proportii. Am cautat anunturile pe net, numai ca de fiecare data cand sunam si intrebam daca apartamentul respeciv mai este pe piata, mi se spunea ca s-a vandut.
Placa majoritatii este urmatoarea: "Ah nu, apartamentul asta nu mai este de vanzare, la banii astia ce vroiati! Dar noi suntem agentie, pot sa va caut alte oferte, ce va intereseaza?" Nesimtirea si tupeul, sunt in floare dupa cum se "vede".

Am avut si eu o experienta de genul, cu aceste conventii de vizionare, care dupa parerea mea nu sunt altceva decat niste hartii ilegale, care contin niste clauze mai mult decat abuzive!

Acum intrebarea mea este urmatoarea: pe aceeasi conventie au fost trecute toate adresele apartamentelor care corespundeau cerintelor tale?
Ar fi trebuit sa semnezi dracia aia, doar daca in ziua respectiva aveai programari de vizionare pentru toate acele adrese.

Daca nu s-a intamplat acest lucru, este clar ca nu au cum sa iti ceara acei bani.

Ce inseamna ca ti-au fost prezentate? Verbal, sau le-ai si vazut?

Pot sa iti dau un sfat: fa reclamatie la OPC!!! Ai mari sanse de castig. Nu trebuie decat sa trimiti un mail, cu numele si adresa ta complete si copia acelei conventii atasata de mail si sa le explici exact cum a stat treaba. Crede-ma ca daca in acea conventie gasesc clauze abuzive, sigur vei castiga. Raspunsul il vei primi in genere in 30 zile de la data cand iti vor trimite pe mail, numarul de inregistrare al petitiei/reclamatiei.

Eu cautand info despre aceste conventii am gasit asta:

[ link extern ]

Acolo vei gasi exact articolele din conventii, care le-au adus amenzile agentiilor imobiliare.
Daca se regasesc si in conventia ta, cu atat mai mult.

Nu trebuie sa inghitim toate aceste nereguli si ilegalitati. Eu de fiecare data cand am constatat ca mi-au fost incalcate drepturile de consumator, am facut reclamatii la OPC si de fiecare data, am castigat.
Daca te mai suna, cred ca poti sa ii reclami si la politie, sau macar poti sa ii amentiti cu asta.

Sper ca te-am ajutat, cat de cat :)

Bafta iti doresc!

P.S. Ar fi util pentru altii, care se afla in situatia ta, sa postezi si deznodamantul acestei povesti, daca te hotarasti sa le faci reclamatie.
Eu am sa fac zilele acestea reclamatie la 2 agentii.......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vizionare apartament Msha Msha Bună seara. Am vizionat doua apartamente cu un agent imobiliar și am semnat un contract de vizionare.Am observat ulterior ca adresele apartamentelor ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare cu doua aentii imobiliare Wipo Wipo Buna ziua, suntem in cautarea unui apartament si in ultimele luni am fost sa vizitam o gramada de apartamente gasite pe site-uri de imobiliare, majoritatea ... (vezi toată discuția)
Contact de intermediere si consultanta imobiliara pentru cumparare alikarghe alikarghe am semnat un contract de intermediere si conbsultanta imobiliara pentru cumparare, am vizionat 5 apartamente care nu mi-au placut,,cand i-am spus sa nu ma mai ... (vezi toată discuția)